Life
2846 prikaza

Ukleti predsjednik: Koga god takne čeka ga loša sreća

Carlos Menem
Wikipedia
Vjerovanje da je uklet toliko je rašireno da ga se najčešće naziva "bezimeni"

Jedno ime i danas izaziva jezu među praznovjernim Argentincima. Riječ je o bivšem predsjedniku Carlosu Menemu koji je čitavo desetljeće vladao tom južnoameričkom državom. Kako prenosi portal Atlas Obscura, lokalne legende kažu da njega prati toliko loša sreća da ga krive čak i za kolaps argentinskog gospodarstva 2001. godine.

A loša sreća počela je već 1989. godine. Naime, nedugo nakon osvajanja predsjedničkih izbora imenovao je dvojicu ministara koji su ubrzo umrli. Tek nekoliko dana nakon početka obnašanja dužnosti ministra gospodarstva Miguel Roig doživio je infarkt tijekom vožnje i poginuo u prometnoj nesreći. Dva mjeseca kasnije, ministar zdravstva poginuo je u zrakoplovnoj nesreći. Iste te godine rukovao se s uspješnim pilotom trkaćih brodova Danielem Scolijem koji je kasnije doživio tešku nesreću u kojoj je izgubio ruku.

Iduće godine održavalo se nogometno svjetsko prvenstvo u Italiji i Menem je posjetio utakmicu u Milanu između Argentine i Kameruna. Pokušao se rukovati s golmanom Neryjem Pampidom, ali je uspio samo ga potapšati po koljenu. Uskoro je golman ozlijedio koljeno i morao je napustiti utakmicu koju je na kraju Argentina i izgubila.

Budući da je bio veliki obožavatelj sporta, često je odlazio na utakmice i donosio zlu sreću. Nakon susreta predsjednika Menema s tenisačicom Gabrielom Sabatini, njena karijera je naglo počela propadati.

Povezuju ga čak i sa smrtima slavnih osoba. Naime, 1989. godine posjetio je teško bolesnog plesača tanga Huga del Carrila koji je iznenada umro nedugo nakon posjeta. Tek nekoliko godina kasnije se ista stvar dogodila i skladatelju Astoru Piazzolli.

Čak i sam Menem je jednom prilikom priznao da vjeruje kako je uklet. U domovini je toliko uvriježeno mišljenje da Menem donosi lošu sreću da neki mediji ne žele ni objaviti njegovo ime. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.