Life Svjetsko prvenstvo 2018
8724 prikaza

Utakmica protiv Rusije pokrenula diplomatski rat

Ruski navijači u Sočiju
1/4
SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS/PIXSELL
Pobjeda naše reprezentacije pokrenula je stotine komentara bivših i sadašnjih veleposlanika, koji su gledali utakmicu

Fer, korektno i širokogrudno reagiralo je Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj, nakon jučerašnje utakmice. Iako sigurno žale što je njihova reprezentacija ispala iz utrke za medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu, na Twitteru su poslali ovakvu poruku:

"Cestitamo #Vatreni na pobjedi! Sada samo naprijed! Do finale!! @HNS_CFF "

Kao što je prije utakmice rekao ruski veleposlanik Anvar Azimov, očekivao je prije svega lijepi nogomet, no ni jednog trenutka nije dvojio da Hrvatska ima više slavnih nogometaša u svojim redovima. No, poraz su podnijeli sportski i dostojanstveno, baš kao i njihovi nogometaši, ali i cijeli ruski narod.

Anvar Azimov | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL
Meč između Hrvatske i Rusije pratili su i mnogi drugi diplomati. Bivša američka veleposlanica u Hrvatskoj, Julieta Valls Noyes koju je u Zagreb poslala Obamina administracija, jučer nije prestala tvitati. Nikad nije krila da joj je Hrvatska ostala u srcu iako ju je na tom mjestu početkom ove godine zamijenio veleposlanik W. Robert Kohorst, kojeg je ovamo poslao Donald Trump. 

Julieta Vals Noyes nije mogla sakriti oduševljenje hrvatskom pobjedom, a već satima prije utakmice pripremala se za nogometna uzbuđenja. 

Julieta Valls Noyes | Author: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Najprije je objavila šalicu s natpisom 'I love Croatia' i bocu hrvatskog vina, te napisala:

"Piće spremno za prije i poslije današnje utakmice. Idemo CRO!"

Nakon toga ova, kako je napisala za sebe - ponosna Amerikanka kubanskog porijekla - opet je objavila tvit u kojem je napisala:

"Gooooooooool! Još jedan, molim vas!

Dok je trajala utakmica Julieta je na Twitteru postavila i našu zastavu uz tekst: "Hrvatska je prvi put igrala na svjetskom prvenstvu 1998. godine i bili su treći. 2018. je njihov peti nastup.

Ni tu nije stala, pa je odmah nakon završetka utakmice objavila fotografiju naših Vatrenih kako slave prolazak u polufinale. Sliku je popratila šaljivim komentarom:"Hvala vam lijepa, Hrvatska! Ili kako mi je moj sin upravo napisao:SRETAN BOŽIĆ". 

A onda još jednom uz poruku:"Ponovno dišem! To je bilo nevjerojatno! Tako sretna! Čestitam Hrvatska!" Očito da je za nju utakmica bila previše šokantna i da je teško podnijela neizvjesnost do posljednje sekunde.

Nakon toga oglasila se i sa fotografijom Luke Modrića i čestitala mu što je opet bio igrač utakmice. "Luka Modric proglašen je igračem utakmice protiv Rusije. On je igrač s najviše ovih nagrada na ovom Svjetskom prvenstvu - tri. 

No, nije samo bivša veleposlanica tvitala o ovoj utakmici. To je učinila i Chelsea Clinton, kćer bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i Trumpove rivalke na predsjedničkim izborima, demokratkinje Hillary Clinton.

Chelsea je napisala kratko "Hrvatska!", a onda se pod tvit nadovezalo više od 2.000 komentara. Objava se svidjela 21.000 njezinih pratitelja, a podijeljena je oko 2.200 puta.

Chelsea Clinton | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

U komentarima se davala podrška Hrvatskoj. "Imam prijatelja Hrvata, mislim da je danas najsretniji čovjek na svijetu! Samo naprijed!, napisao je jedan. Drugi je napisao:"Mislim da svaki Amerikanac danas navija za Hrvatsku!" , dok su neki već montirali novi dizajn Rusije:

Komentarima putem društvenih mreža pridružio se i slavni šahovski velemajstor Gari Kasparov. Kao što je poznato, on je veliki Putinov kritičar i protivnik, koji Hrvatsku smatra drugom domovinom. Oduševljenje našom pobjedom prebacio je na političko igralište.  

Poručio da se nada da će ova hrvatska pobjeda na nogometnom terenu pokazati svijetu kako se suprotstaviti Putinovom prodoru na geopolitičkom terenu. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Oleh 17:41 08.Srpanj 2018.

    Croatia! I love you! Croatia is the best! Ukrainian.