Life
18659 prikaza

Užas u zatvoru: "U ćeliji sam umalo iskrvario"

Zatvorenici
Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL
Na ispitivanju svjedoka pred sucem, saznalo se da u privatnim zatvorima u SAD-u, vladaju nasilje i zakon jačeg

Na ispitivanju svjedoka i pod pritiskom, Frank Shaw, upravitelj zatvora u Mississippiju, nije mogao jamčiti da je zatvor mogao obavljati svoju osnovnu funkciju.

Na pitanje jesu li čuvari trebali zadržati zatvorenike u njihovim ćelijama, nemoćno je rekao: "Učinili su najbolje što su mogli."

Prema dokazima i svjedočenjima na Federalnom sudu za građanska prava, u zatvoru su se događale strahote: Psihički bolestan zatvorenik izvršio je samoubojstvo vješanjem, članovima bande je bilo dopušteno tući druge zatvorenike, a oni čije su vapaje za medicinskom pomoći neprekidno ignorirali, podmetali su požare u svojim ćelijama. 

Dok je slušao nebrojene primjere zvjerskog nasilja i različite oblike zanemarivanja zatvorenika, čak je i sudac u jednom trenutku rekao da to više ne može podnijeti.

Slučaj, koji je privukao malo pozornosti izvan lokalnih medija, pruža rijedak uvid u skriveni svijet privatnih zatvora, u vrijeme kada se broj državnih zatvorenika u privatnim objektima povećava, a Trumpova uprava je naznačila da će povećati njihovu upotrebu.

Management & Training Corporation, privatna tvrtka koja vodi zatvor  East Mississippi blizu Meridiana u Lauderdale Countyu, već upravlja s dva federalna zatvora i više od 20 objekata širom SAD-a..

Postojanje privatnih zatvora već je dugo tema oko koje se mnogi spore. Izvješće Ministarstva pravosuđa iz 2016. godine pokazalo je da su u njima mnogo lošiji uvjeti i za zatvorenike i za stražare, nego li u sličnim institucijama kojima upravlja država. Obamina administracija nastojala je ukinuti njihovu uporabu na saveznoj razini. Početkom prošle godine, odvjetnik predsjednika Trumpa, Jeff Sessions, preinačio je zabranu.

Scene nasilja iz zatvora 60 dana unutra Life Na tajnom zadatku u zatvoru: "Nasilje je ovdje nužnost"

Nekoliko država, uključujući Michigan i Utah, posljednjih su godina zbog sigurnosnih problema prestale koristiti privatne zatvore.

No, više od dvadesetak drugih država, uključujući i Mississippiju, surađuju s privatno upravljanim zatvorskim tvrtkama zbog smanjenja troškova. Zatvori su u svim državama uvijek među najskupljim proračunskim stavkama.

Od 2000. godine broj ljudi smještenih u privatnim zatvorima u zemlji porastao je za 45 posto, dok je ukupan broj zatvorenika porastao samo za oko 10 posto, navodi se u jednoj analizi.

Zatvori su najveći trošak

Geneza problema na East Mississippiju, prema odvjetnicima zatvorenika, jest da država zahtijeva da privatni zatvori rade po 10 posto nižoj cijeni od državnih objekata. Čak i u državnim zatvorima, Mississippi znatno manje troši na zatvorenike nego u većini drugih američkih država, pa su se tim 'uspjehom' hvalili čak i državni dužnosnici. 

Tužbe za obranu građanskih prava, podnesene protiv države od strane civilnih udruga za zaštitu sloboda građana, nakon mnogo godina i tisuće pritužbi zatvorenika, nastoje uvesti velike promjene. 

Svjedočenja i zatvorenika i zaposlenika takvih zatvora opisuju strašne uvjete, nejasne linije nadzora i poteškoće u zapošljavanju kvalificiranog osoblja.  

Zatvorski čuvari u privatnom zatvoru East Mississippi zarađuju čak i manje od početnih 12 dolara po satu, koliko dobivaju novi zaposlenici u državnim zatvorima, a prolaze samo kroz trotjedni trening, što je manje od polovice priprema za državne zatvorske čuvare. 

Zatvor Pollsmoor Popunjen 300 posto Life Horor zatvor: 86 ih je u ćeliji, umiru od vrućine...

Državni ugovor s Management & Training Corporation osobito je ekonomičan. Mississippi plaća tvrtki samo 26 dolara dnevno - ili oko 9.500 dolara godišnje - po zatvoreniku. To je daleko manje od 15.000 dolara godišnje u susjednoj Alabami, a samo 13 posto onog što dobivaju zatvori u državi New York, koji za zatvorenike izdvaja više od svih ostalih država u Americi.  

Eldon Vail, bivši šef državnog zatvora u Washingtonu, izjavio je sudu da je usredotočenost na smanjenje troškova gurnuo zatvor East Mississippi u spiralu koja ga je odvela na dno.

NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 10:27 18.Travanj 2018.

    zanimljivo, kriminalci izloženi nasilju kriminalaca. što je u svemu tome loše?