Life
834 prikaza

Užasavajuće snimke: Ovako se uzgajaju psi koji se prodaju!

Psić tajno snimljen na farmi za uzgoj
Screenshoot/BBC
Psi svih vrsta nagurani u male kaveze, bez ikakve hrane ili vode pokraj sebe u nehumanim uvjetima - tako se uzgajaju čistokrvne pasmine na kojima se zarađuje

Farme štenaca povod su žestokih debata i na udaru su pobornika za prava životinja. U većini tih farma koje služe za uzgoj, a kasnije i prodaju čistokrvnih štenaca ne postoje inspekcije i mnoge posluju posve ilegalno. Upravo se time pozabavio BBC koji je napravio veliku priču "Dileri psima - otkriveni" u kojima je novinar na tajnom zadatku snimio nehumane uvjete u kojima se ti psi uzgajaju.

Najčešće se rado o uzgajivačnicama koje se sastoje od malih drvenih kaveza koji se nalaze na otvorenom, a kuje su kontinuirano skotne te im se ne dozovoljava razdoblje bez tjeranja. Kuje plaćaju cijenu neprekidnog uzgoja te ih ubijaju u dobi od šest do sedam godina budući da njihova tijela ne mogu izdržati više okota. Psi su najčešće gladni i žedni, štenci se oduzimaju od majki u dobi od šest tjedana, a do pet shopova i ostalih prodavaonica putuju kilometrima u nehigijenskim uvjetima. Vlasnici zarađuju ogromne novce, a psi su traumatizirani te postoje samo dok služe svojoj svrsi - okotu.

Novinarka BBC-a Samantha Poling tajno je snimala uvjete na takvoj uzgajivačnici u Sjevernoj Irskoj, koja postoji posve legalno i navodno ima inspekcije, piše The Independent. 

Došla sam na farmu u ranim jutarnjim satima nakon što smo nekoliko kilometara hodali preko polja. Otkrila sam masivan kompleks štala. Zvuk je bio zaglušujuć, dolazeći iz kaveza po kaveza natrpanih psima. Bilo je tamo pasa svih vrsta, od španijela, šnaucera, pudla...

Na stotine njih. Nitko od onih koje sam snimila nisu imali zdjelu s vodom. Umjesto toga, postojao je sustav s pipama, a psi su morali pritisnuti njuškama i ustima pipac. Sustav koji jedino možete vidjeti na farmama za uzgoj svinja. Preko puta dvorišta bila je još jedna, nešto tiša štala. Bila sam potpuno nepripremljena za ono što ću vidjeti unutra. Prostorija je bila ispunjena drvenim sanducima. Nije postojala ventilacija, a ništa izvana ne bi odalo što se nalazi unutra. U svakom se sanduku nalazila kuja koja je upravo okotila ili je bila jako blizu toga. Sanduci su bili tako mali da kuja nije mogla ustati ni istegnuti se. Bočice s vodom bile su pričvršćene na bočnu stranicu sanduka - jedini kontakt koji su te životinje imale s vanjskim svijetom. 

Ovo je mjesto imalo dozvolu za rad, što znači da je prošlo inspekciju i ocijenjeno je kao zadovoljavajuće, gradsko Vijeće mi je reklo kako su imali šest inspekcija u proteklih 12 mjeseci - no jasno je kako su ovi psi ozbiljno ugroženih i bez ikakvih normalnih uvjeta. 

Pogledajte video:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.