Life
3868 prikaza

Vasin imenjak bio je najbliži prijatelj kraljice Elizabete II

Kraljica Elizabeta II
Screenshot Youtube
Jugoslavenski plemić prije fotografiranja kraljice ratovao je na nekoliko bojišta i krijumčario tajne dokumente

John Scott, pravim imenom  Vasa Vojnović bio je jugoslavenski plemić i bliski prijatelj kraljice Elizabete II koji je u četiri desetljeća (između 1950. i 1980.) napravio čitavu kolekciju fotografija koje prikazuju kraljicu i njezinu obitelj, od intime njihova doma do javnih nastupa. Upravo te fotografije iz njegove privatne kolekcije, više od njih 4.000, idu na aukciju, a trebale bi postići cijenu višu od 10.000 funti.

Sve fotografije možete pogledati na ovom linku

Bio je jugoslavenski aristokrat koji je pobjegao iz rodne Srbije tijekom II. Svjetskog rata dok je zemlja bila okupirana od strane nacista. Pukovnik Vasa Vojnović zapovijedao je vodom na ruskom frontu tijekom I. Svjetskog rata. Imao je samo 17 godina.

Nekadašnji oficir konjice sa kraljicom je dijelio obožavanje prema jahačkom sportu te natjecanjima i događanjima Ascot, Badminton i Windsor Horse Show. Bio je, kažu upoznati, nevjerojatno šarmantan, sa bogatim diplomatskim iskustvom te je govorio deset jezika.

U London je, piše Daily Mail, došao preko Pariza 1941., na vlaku rezerviranom za njemačke generale, krijumčareći tajne dokumente. Postao je osobni tajnik kralja Petra II. Karađorđevića koji je također bio u egzilu u Londonu, a živio je u hotelu Claridge's.

Nakon nekoliko godina rada za kralja odlučio se da će pokrenuti fotografsku karijeru. Uzeo je malu Leica kameru te "kružio" po kućama plemića koji su ga uskoro počeli pozivati da fotografira.

Bio je dobar prijatelj sa osobnim tajnikom kraljice, Sir Colvilleom, koja je preko njega vidjela fotografije. Nakon toga je zamolila da ju upravo on fotografira na vojnoj ceremoniji, odjevenoj u odoru. Nakon toga je promijenio ime u John Scott i nastavio družiti se sa kraljevskom obitelji.

Kada je 1972. kraljica posjetila Jugoslaviju sve je dokumentirao upravo Vojnović. To je bilo prvi puta da je vladarica posjetila zemlju istočnog bloka, a Tito ju je dočekao u vojnoj odori. Elizabeta je povela i supruga Phillipa, te kći Anne, a Tito je u Buckinghamsku palaču došao 1978. godine.

Kada je došao u London Tito je plemiće fascinirao svojim pričama o ratu, revoluciji i glumicama koje su ga posjećivale, a impresionirao ih je i sviranjem Chopinovih skladbi na klaviru.

Vasa Vojnović dokumentirao je i posjete i druženja prijestolonasljednika Charlesa, prije i poslije braka sa Dianom. Kada je 1978. godine posjetio Brazil, Vojnović je Charlesa fotografirao kako pleše sa polugolim djevojkama na karnevalu, dok je on odjeven u smoking i zalizane frizure.

Godinu dana ranije Charles je u SAD-u posjetio set serije M*A*S*H gdje se fotografirao sa glumcima koji su bili u kostimu, usred snimanja.Posjetio je i set serije "Charlie's Angels". U Kaliforniji se družio s Caryjem Grantom, Charltonom Hestonom i Lauren Bacall, a sve je fotografirao upravo Vojnović.

Jugoslavenski je aristokrat okinuo i bezbroj fotki na sportskim natjecanjima i godišnjim odmorima obitelji. Kraljica je pasionirano pratila sve što ima veze s konjima, pa na jednoj fotografiji opušteno kleči na travi pokraj Lorda Mountbattena i prati konje koji defiliraju ispred nje. Phillipa je pak često fotografira prije, tijekom i nakon njegovih polo utakmica. Fotografirani su i na njihovoj jedrilici Bloodhound na kojoj su često jedrili kraj obale Škotske.

Na jednoj fotografiji gdje jaše Charles izgleda identično kao i njegov sin Harry koji je nedavno oženio glumicu Meghan Markle. Mnogo je tu fotografija intimnih trenutaka između Elizabete i kraljice majke, te Elizabete i njezine sestre Margaret čiji je muž, lord Snowden, također prije braka bio profesionalni fotograf.

Kraljičina su djeca, nećaci i prijatelji obitelji dokumentirani od najranijeg djetinjstva, do odraslih dana kada su počeli sklapati brakove. Na jednoj fotografiji 10-godišnji princ Andrew druži se sa djevojčicom Sarah Ferguson koja će mu kasnije postati supruga.

Na nekolicini fotografija je i mlada princeza Diana koja je tada bila u još relativno sretnom braku s Charlesom, iako mnogi komentiraju kako je vidljivo da se Diana ne osjeća ugodno tijekom fotografiranja, te često djeluje kao da je tužna.

Vasa Vojnović kolekciju je ostavio svojoj asistentici Judy Appelbee, a preminuo je 1986. godine. Fotografije 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.