Life
7488 prikaza

Velika obmana: Oni su slavni, no možda nisu ni postojali

Scena iz filma Robin Hood
Warner Bros
Od Homera do Robin Hooda i Isusa - nema evidentnih dokaza da su doista postojali, a ne samo kao mit

U doba sveprisutnih informacija, lako je pretražiti biografije i slike poznatih osoba, budući da je povijest danas očuvana više nego ikad prije. Nažalost, u doba prije Googlea to i nije bilo baš tako, a činjenice o mnogim povijesnim ličnostima nisu bile zapisana godinama, pa čak i desetljećima te stoljećima nakon što su navodno živjeli. 

S obzirom na vremenski odmak, dokaz o samom postojanju pojedinca može postati samo dio narodne predaje, mita ili priče, a u nastavku su upravo takve osobe, za čiji život nema jasnih znakova postojanja, odnosno barem u svom popularnom obliku. 

Legendarne povijesne ličnosti | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

1. Homer

Ovaj legendarni grčki pjesnik te autor klasika epa - Ilijade i Odiseje, ličnost je u potpunosti omotana u misteriju. Unatoč popularnosti i važnosti tih književnih djela, povjesničari tvrde kako on gotovo sigurno nije bio začetnih tih priča - koje su mu vjerojatno prethodile za 1000 godina, a on je bio jednostavno prvi koji ih je zapisao. Nepoznato je kad je točno živio, neki kažu da je bio slijep - jer od te grčke riječi i potječe njegovo ime, a neki tvrde da je bio žena. Neki povjesničari vjeruju kako Homer nije bio jedna osoba, već zapravo grupa grčkih učenjaka, a takva propitkivanja Homerova identiteta nazivaju se Homerova pitanja. 

Legendarne povijesne ličnosti | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

2. Kralj Arthur

Legenda o kralju Arthuru i njegovom slavnom maču te svetom gralu više je puta filmski ekranizirana, a nebrojeno puta prepričavana kao narodni ep. Iako je jasno kako je priča o Arthuru mješavina folklora, pitanje je temelji li se barem nešto od toga na životu stvarnog čovjeka. Prve priče o Arthuru pojavile su se u 9. stoljeću, kao kronika njegove bitke s invazijom saksonske vojske.

Neki povjesničari tvrde kako je kralj Arthur zapravo bio rimski vojskovođa  Lucius Artorius Castus, dok drugi smatraju da je on bio Riothamus, britanski kralj iz 5. stoljeća.

Legendarne povijesne ličnosti | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

3. Robin Hood

Legendarni engleski narodni heroj dobro poznat po pljačkanju bogatih i darivanju siromašnima nastanjen u šumi Sherwood jedan je od najslavnijih likova dobroćudnih odmetnika koji je ikad postojao. Ili ipak nije? Povjesničari tvrde kako je nemoguće reći je li samo jedan pojedinca inspirirao legendu, jesu li priče o njemu potpuno izmišljene ili su pak kombinacija elemenata uzeta iz različitih povijesnih izvora. Priča se dodatno komplicira činjenicom kako su se brojni britanski odmetnici u 13. i 14. stoljeću sami počeli nazivati Robin Hood. Ipak, neki povjesničari tvrde kako je legenda nastala na liku plemića Fulka FitzWarina, koji se pobunio protiv kralja Johna.

Legendarne povijesne ličnosti | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

4. William Tell

Švicarski narodni heroj čiji se lik nalazi na popularnim "mađaricama", kartama za belot, navodno je živio tijekom ranog 14. stoljeća, kad je zemljom vladala dinastija Habsburg. On je bio lokalni seljak koji je odbio skinuti kapu u prisutnosti carskih vojnika, pa su mu vojnici postavili ultimatum - ili će skinuti jabuku s glave svoga sina s udaljenosti od 120 koraka lukom i strijelom, ili će biti pogubljen. Vješt u samostrelu, Tell je skinuo jabuku i kasnije vodio pobunu protiv Austrijanaca. On je zapravo švicarska verzija Robin Hooda, a priča o skidanju jabuke s glave vrlo je slična poznatoj vikinškoj bajci, pa se pretpostavlja da je samo "uvezena" u Švicarsku.

Priča o Isusovoj supruzi | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

5. Isus Nazarećanin

Ozbiljni povjesničari smatraju da postoje barem tri izvora koji kažu da je Isus iz Nazareta doista i postojao. Zasigurno najvažniji je pisanje rimskog povjesničara Tacita koji piše da je stanoviti Christus pogubljen po naredbi Poncija Pilata. Povjesničar Robert Van Voorst kaže da iznimno negativni stavovi koje Tacit iznosi o kršćanima i kršćanstvu najbolje dokazuje da je Isus doista i postojao.  Oni koji tvrde da Isus nikad nije postojao povlače iduće teze. Prvo, pokazuju na doista zanimljive paralele između nekih paganskih mitova i legendi i priče o Isusovu životu. Zatim, tvrde da ne postoje povjerljivi izvori koji kažu da je Isus doista i postojao i na kraju zaključuju da apostol Pavao nikad nije pričao o Isusu kao osobi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • eclipse2016 09:23 31.Ožujak 2017.

    Wilhelm Tell, s obzirom da se u Švici ne špreha engleski...

  • eclipse2016 09:22 31.Ožujak 2017.

    Wilhelm Tell, s obzirom da se u Švici ne špreha engleski...