Life
19190 prikaza

Za one koji žele otići - prodaju kuće za 1 euro

Ollolai
Wikipedia
Gradonačelnik se nada kako će izgradnja kuća, tj. njihova obnova, oživjeti ekonomiju grada i stvoriti nove poslove.

Ollolai je predivni talijanski gradić u planinskoj regiji Barbagia na Sardiniji kojeg je zadesila sudbina mnogih sela i gradova ne samo u Italiji već diljem Europe i svijeta. U samo nekoliko desetljeća populacija se gotovo prepolovila, pa tako sada ulicama ovog grada šeće nešto malo više od 1000 mještana.

No čini se kako tako ipak neće biti još dugo. Gradske su se vlasti ozbiljno primile rješavanja ovog problema i s gradonačelnikom na čelu pokrenule projekt prodaje napuštenih nekretnina u 2017. godini po vrlo povoljnoj cijeni od samo jednog eura. Većina nekretnina, bez obzira na svoje loše stanje i potrebna ulaganja, već su prodane a gradonačelnik naglašava kako je dobio više od 100 ponuda za kupovinom iz svih dijelova svijeta, uključujući Rusiju i Australiju. 

"Moja misija je spasiti našu tradiciju, očuvati ju od propasti i zaborava", kaže gradonačelnik Efisio Arbau i dodaje:"Ponosimo se našom snagom. Oduvijek smo bili jaki ljudi i nećemo dozvoliti da naše selo umre, propadne". 

Kuće koje su odlaskom obitelji i mladih već godinama napuštene, prodaju se po cijeni od jednog eura. Ove tradicionalne kućice u planinskoj oazi u jako su lošem stanju, pa se očekuje da ih njihovi novi stanari obnove u roku od tri godine, što bi ih moglo koštati oko 20.000 eura. 

Ollolai je nekada bio prijestolnica pokrajine Barbagia, a danas je ostao netaknut i autentičan dio Sardinije. Nekad svakodnevnu vrevu  na ulicama zamijenila je tišina koja je ostala nakon što su obitelji i mladi napustili selo i otišli živjeti u obližnje veće gradove.  Preživjeli su ipak neki tradicionalni zanati i načini života. Lokalni pastir tako i dalje radi vrhunski ovčji sir, Casu Fiore Sardo, po kojem je ovaj dio Sardinije i postao poznat. 

Slavni grad hrabrog srca

Govoreći o slavnoj prošlosti grada, koje je ime dobilo po bojnom uzviku 'alalé' i s nadom da će im njihova snaga pomoći i u ovom slučaju,  gradonačelnik se prisjeća legendi o vatrenom kralju Dux Ospitoneu koji je ujedinio sva zaraćena plemena. "Naši preci nikada se nisu pokorili rimskim osvajačima, koji su nas nazivali barbarima", naglašava  Arbau i dodaje: "Mi smo i dalje sinovi Hrabrog srca!".

Slikovite gradske kućice napravljene su od tipične i tradicionalne sive granitne stijene koja se može pronaći na obližnjim planinskim vrhovima.

Umirovljeni graditelj Vito Casula bio je među prvima koji je postao ponosni vlasnik dvokatnice koju je platio manje od jednog cappuccina. Obnovio je kuću koristeći ekološki prihvatljive materijale. Zadržao je izvorni izgled i oblik kuće, i restaurirao staro pokućstvo. 

"Živjeli smo blizu ovog grada i često smo ga posjećivali. Nakon što smo vidjeli oglas u novinama odmah smo odlučili zgrabiti ovu priliku", kaže Casula i dodaje kako ih je u selo privukao ugodan i miran život te izgled sela kao iz nekih davnih dana. Život u njemu preporučuje svima koji su se razboljeli od stresa i života u velikim užurbanim gradovima. 

"Čist zrak bez imalo zagađenja, predivan krajolik i pogled imaju gotovo iscjeliteljsku moć. Otkad živim ovdje ništa me više ne boli, ni koljena ni leđa", kaže Casula. 

Gradonačelnik se nada kako će izgradnja kuća, tj. njihova obnova, oživjeti ekonomiju grada i stvoriti nove poslove. A sada je već oživjela mještane koji su poznati po svojoj ljubaznosti, odličnoj kuhinji s mnogobrojnim delicijama i zanimljivim običajima. 

"Stanovnici su otvoreni i prijateljski raspoloženi pa se osjećamo kao da smo na domaćem terenu. Časte nas stalno i pozivaju na ručkove i večer", dodaje Casula. 

"Život na sjeveru" Postoji i to Life Ovo su gradovi koji će vam platiti da im se doselite

Domaći specijaliteti uključuju tradicionalni pane vratau, izrađen od slojeva ravnog crvenog carasau kruha natopljenog vodom, umakom od rajčice, poširanim jajima i ribanim domaćim ovčjim sirom. Tu je i pistiddu, poznata jesenska torta napravljena od kave, badema, orašastih plodova, lješnjaka, griza, grožđica itd. 

Znatiželjnici će kroz šetnju gradom upoznati ljepote otvorenih dvorišta u kojima mogu vidjeti štale ali i stare taverne koje nude dobro vino, šunku, sir i ostale delicije.

"Moramo kuće naših baka i naš grad podići iz mrtvih", zaključuje gradonačelnik i poziva sve da ih posjete. 

Ollolai redovito privlači turiste koji uživaju u miru, šetnji i ljepoti krajolika. U blizini je planinski vrh od 1200 metara Nodu de S'Aschisorgu s kojeg puca prekrasan pogleda na otok sa svim ljepotama koje okružuju ovaj grad, jezerima, rijekama, zaštićenim parkovima, šumama itd.

Iako je daleko od luksuznih plaža, samo sat vremena vožnje dijeli vas od veličanstvenih klifova Cala Gonone koji oduzimaju dah s prekrasnim morskim špiljama idealnim za ronjenje i istraživanje mora. 

U ljepotama ovog grada trenutačno uživa i grupa nizozemskih obitelji, ponosnih vlasnika kuća s čijom će obnovom započeti u ožujku. A u svemu im pomažu prijateljski mještani koji im dobrodošlicu poželjeti domaćim sirom i raznim delicijama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.