Life
3175 prikaza

Zadnji Hendrixovi dani: Sve teorije o čudnoj smrti legende

Jimi Hendrix u Helsinkiju 1967. godine
1/2
Marjut Valakivi
Njegova smrt šokirala je mnoge obožavatelje koji su diljem svijeta oplakivali njegov prerani odlazak

U povijesti glazbe ostat će upisan kao virtuoz na gitari, izvanredan tekstopisac, kojeg i danas slušaju i obožavaju generacije, a na koncertima za vrijeme života Jimija Hendrixa slušale su stotine tisuća ljudi. U Rock and Roll Hall of Fame zapisan je kao "nedvojbeno najveći instrumentalist u povijesti rock glazbe. Hendrix je proširio raspon i vokabular električne gitare na područja na koje se glazbenici nikada prije nisu upustili".

Njegova smrt 18. rujna 1970. godine bila je posljednji udarac eri hipija i kulturi "slobodne ljubavi". Umro je sa 27 godina i tako se priključio slavnom "klubu 27" onih koji su napustili svijet glazbe u svojim mladim danima, među kojima su bili i Janis Joplin, i Jim Morrison, a kasnije im se pridružili još Kurt Cobain i Amy Winehouse.

U službenom izvješću pisalo je kako je preminuo zbog "gušenja u vlastitoj bljuvotini". Njegova smrt bila je slučajnost, no ubrzo su uslijedile kontroverze oko cijelog slučaja, posebno zato što je bilo niz nelogičnosti u istrazi oko smrti čovjeka kojeg su obožavali milijuni, a svi oni nisu mogli prihvatiti činjenicu da je genijalac i virtuoz preminuo tako mlad. 

Pronađen je u stanu u hotelu Samarkand u Notting Hillu, u Londonu. Niz teorija zavjera pokušavale su dokazati tvrdnju kako je mladi glazbenik zapravo ubijen. I to da ga je ubila njegova djevojka, dok ostali tvrde da je to učinio njegov bivši menadžer pa čak i CIA. Bilo je tu teorija i o samoubojstvu posebno zato što je Hendrix bio umoran od ljudi koji su se nazivali njegovim prijateljima a zapravo su se htjeli okoristiti njegovom slavom. 

Zaključak obdukcije je da je Hendrix popio veliku količinu vina, i progutao puno tableta za spavanje Vesparax pa se ugušio u svojoj vlastitoj bljuvotini. Istraga je obuhvatila i njegovih nekoliko posljednjih dana na životu, te ljude s kojima se družio. Po istrazi koju je proveo Scotland Yard glazbenik je večer prije proveo na zabavi s prijateljima, prije nego se povukao u apartman sa djevojkom Monikom Dannemann.

Njemačka klizačica i slikarica bila je posljednja osoba koja ga je vidjela živog i s njim je provela tu fatalnu noć. Otkrila je njegovo beživotno tijelo tog jutra 18. rujna. Sama je policiji ispričala različite verzije događaja, a po jednoj je Hendrix još disao kada se probudila, dok je u drugoj rekla sasvim drugačije, da je bio mrtav kada se probudila a njegovo lice prekriveno bljuvotinom. 

Nelogičnosti je primijetio i Tony Brown, autor knjige Jimi Hendrix: The Final Days, koji je rekao kako se njezina verzija događaja "mijenjala svaki put kada bi razgovarali telefonom". Ona je preminula 1996. godine, godinu dana prije nego je knjiga objavljena. Bilo je to i samoubojstvo, no mnogi će reći kako ni to nije baš bila sasvim čista priča. 

Po njezinoj priči te posljednje večeri na životu ona i Hendrix su razgovarali do jutarnjih sati, a između ostalog,kako je rekla, on ju je i zaprosio. James “Tappy” Wright, bivši 'roadie' banda Animals tvrdio je kako je Hendrixa ubio njegov menadžer, Michael Jeffery, kako bi mogao unovčiti njegovo životno osiguranje. 

Navodno mu je to on i priznao, godinu dana nakon smrti i ispričao mu kako ga je ubio sa alkoholom i tabletama da sve izgleda kao nesreća. No te tvrdnje negirao je Bob Levine, bivši američki menadžer glazbenika, u intervju iz 2011. godine. 

"Uslijed optužbi koje su u posljednje vrijeme iznesene, moram naglasiti jednom zauvijek. Jimijeva smrt bila je nesreća, i sigurno nije bilo riječ o ubojstvu, posebno ne od ruke njegovog britanskog menadžera Michaela Jefferyja, ili bilo koga povezanog s njim. Sve je to jedna ogromna laž", rekao je. 

Jeffery je preminuo u zrakoplovnoj nesreći 1973. godine, dok se i dalje raspravljalo o cijelom slučaju. Stručnjaci koji su pregledali njegovo tijelo zaključili su kako je riječ o nesreći, no to nije umirilo teoretičare zavjera. 

Jedna od stvari koje možda i potvrđuju teoriju o samoubojstvu je i pjesma, na nekoliko stranica, koju je napisao Hendrix te posljednje večeri. Upravo njezin tekst potaknuo je Erica Burdona iz Animalsa da samo tri dana nakon njegove smrti kaže kako se njegov prijatelj "ubio".

"Pjesma govori o onome što je on oduvijek govorio, što nitko nije slušao. Bila je to pozdravna poruka, ali i poruka na rastanku. Ne mislim da je počinio samoubojstvo na onaj konvencionalni način. Jednostavno je otišao kada je to poželio", objasnio je svoj stav. 

Hendrixova smrt totalno je šokirala sve njegove obožavatelje, a dok su diljem svijeta oplakivali njegov prerani odlazak, mediji su objavljivali djeliće slagalice njegovog života. Pjesma The Story of Life ima neki sablasni osjećaj no nije to osjećaj koji govori o samoubojstvu, nego postavlja pitanja o životu, ljubavi i sreći, i tim stvarima koje su nam uvijek nekako izvan dosega. Posljednja strofa pjesme mogla bi poslužiti i kao njegov epitaf: "The story of life is quicker than the wink of an eye. The story of love is hello and goodbye. Until we meet again". 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 18:08 03.Travanj 2019.

    heroin ga je ubio.