Life
16505 prikaza

Zaradio je milijune na kocki, ali nikad nije bio sretan

Ilustracija kockanja
Thinkstock
Zanimala ga je znanost, a ne novac, no u Hong Kongu svoju je strast uspješno kapitalizirao

Bill Benter na klađenju na konjske trke zaradio je gotovo milijardu dolara.

"Nisam milijarder, na žalost. Dio kolača otišao je kolegama i suradnicima u Hong Kongu i Las Vegasu", kaže Benter u rijetkom intervjuu za Bloomberg u kojem se povučeni filantrop i biznismen prisjetio svojih početaka. Troje je "igrača" promijenilo svijet igara na sreću. Prvi je profesor i autor Edward O. Thorp, pisac knjige "Beat the Dealer" o tome kako pobijediti u ajncu koristeći metodu "brojanja". Iako taktika zahtjeva nevjerojatnu koncentraciju i puno vježbe rezultati su, kaže Thorpe, zagarantirani.

Upravo je ta knjiga potaknula znatiželju mladog studenta fizike Bentera koji, čim je diplomirao fiziku 1977., otišao sreću potražiti u Las Vegas. Sin liberalnih roditelja koji su ga puštali da ljeta provodi putujući po Europi, Egiptu i Rusiji. Tijekom fakulteta i prije odlaska u Las Vegas radio je u McDonald'su i po lokalnim dućanima u rodnom Pittsburghu

Matematičar Ben Zauzmer A nije prorok Znanost Ovako je mladi matematičar pogodio 20 od 21 Oscara

Skromni novac koji je zaradio odlučio je potrošiti upravo u Vegasu, u casinima najnižeg "ranga". I iako mu je prosječna zarada iznosila oko 40 dolara dnevno Benter je bio sretan jer je gledao kako se znanstveni postulati i matematika "odigravaju" u stvarnom životu.

Početkom osamdesetih tamo je upoznao i trećeg revolucionara imena Alan Woods, Australca koji je bio na čelu ekipe "brojača karata". Woods je u nekom trenutku odlučio kako više ne želi biti zaposlen u osiguranju i obiteljski čovjek te da se želi posvetiti "avanturističkom" životu. Tim je pričama, kao i svojom sposobnošću, impresionirao i Bentera koji je bio oduševljen time da u ekipi svi dijele profit, da su stroga pravila, nema alkohola i kockanje je "pravi" posao.

Za samo šest tjedana Benter je ajnc igrao u Monaku, odjeven u najfiniju odjeću te okružen "finim" ljudima. Godišnje je zarađivao osamdesetak tisuća dolara. Idila je trajala godinama, a poslije Europe su se vratili u Las Vegas gdje su svi zajedno stanovali u kući s bazenom na periferiji grada, a zarada je bila zagarantirana.

Benter je s vremenom imao i ružna iskustva s zaštitarima institucija u kojima su kockali, koje su silno htjele saznati kako "varaju sustav". Uskoro su se njihova lica našla u Griffinovoj knjizi, popisu "crnolistaša" kojeg detektivske agencije daju na uvid casinima. Bilo je vrijeme da krenu dalje i svoju operaciju presele negdje drugdje.

Eratosten, njegov izračun dimenzija Zemlje Kakva povijest! Znanost Prije 2300 godina je točno izračunao opseg Zemlje

Woods je bio svjestan kako je u Aziji zemlja "meda i mlijeka" i neiskorištenih potencijala, no problem s konjskim trkama jest što je riječ o sportu koji je potpuno nepredvidljiv, te ga je nemoguće "zauzdati".

Benter je počeo pohoditi kultni Gambler’s Book Club u Vegasu, gdje je kupio svu literaturu o toj temi koju je mogao pronaći, no to ga nije zadovoljilo jer mu se "činilo kako nisu dovoljno znanstveni". Knjige i radove pisali su amateri, novinari i nadobudni kockari, nije tu bilo matematičara i statističara.

Otišao je u knjižnicu sveučilišta Nevada koje ima golemu sekciju o kockanju i igrama na sreću, te prekopao police. Pronašao je znanstveni rad naslova  “Searching for Positive Returns at the Track: A Multinomial Logit Model for Handicapping Horse Races.”

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/3
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Irinissa
    Irinissa 18:58 07.Svibanj 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com