Life
186 prikaza

"Mladi kršćani odlaze u ISIL jer ih islamisti razumiju bolje nego zapadnjaci"

ISIL
Youtube
Ako se pitate što možete natjerati osobu da se pridruži ekstremnim teroristima, znajte da to nije religija

Većinu ljudi koji se pridruže ISIL-u regrutira obitelj ili prijatelji i radikalizacija se rijetko odvija u džamijama, tvrdi akademik s Oxforda.

Govoreći na panel raspravi koju je organizirao UN u New Yorku, Scott Atran je izjavio da su istraživanja otkrila da su 3/4 onih koji se priključe ISIL-u na to naveli prijatelji i vršnjaci. Sljedećih 20 posto na to potaknu članovi obitelji. 

Nakon nedavnih pariških napada, mnogi prozivaju muslimanske zajednice da se odreknu ekstremista iz svojih krugova, no prema Atranu, koji je ujedno i suosnivač Centra za pomirenje nepremostivih sukoba na Oxfordu, radikalizacija se rijetko odvija u džamijama, a definitivno ne putem anonimnih regruta i stranaca.

Kao američki i francuski antropolog, Atran je izjavio da ISIL ide u identičnom "revolucionarnom smjeru" u kojem su išle francuska revolucija, boljševička revolucija u Rusiji i uspon nacističke Njemačke.

ISIL | Author: Youtube Youtube

On tvrdi da je zapad netočno opisao ISIL kao skupinu bezumnih terorista, dok je ustvari riječ o skupini koja razumije mlade i privlači ih "puno bolje nego vlade protiv kojih se na kraju bore". 

Koliko smo daleko od toga da se problem radikalizacije krije u džamijama, Atran naglašava činjenicom da značajan broj novaka dolazi iz kršćanskih obitelji, "i oni su najžešći od svih boraca koje smo vidjeli".

Atran smatra da je ono što motivira mlade ljude da se pridruže ISIL-u "poziv na slavu i avanturu, te to što im džihad nudi priliku da postanu heroji", piše Independent.

Poruka koju odašilje zapad - da je skupina loša, da režu glave taocima i žele kontrolirati žene - nije učinkovita ni univerzalna, kaže Atran, koji je razgovarao sa zatočenim borcima ISIL-a i al-Nusre.

"Islamska država predstavlja koplje najdinamičnijeg antikulturnog revolucionarnog pokreta od Drugog svjetskog rata, s najvećim brojem volonterske snage", napominje Atran i dodaje da ako UN i druge organizacije ne pronađu način kako se obratiti mladima i kako ih privući, "možda izgubimo sljedeću generaciju".

Iako se pridošlice u ISIL često smatra moralnim neuspjesima kojima su isprali mozak, Atran ističe da većina stranaca koji im se pridružuju, pogotovo onih iz Europe, to čine samovoljno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.