Life
344 prikaza

Zašto se ženske košulje kopčaju s desne strane? Ovo je pravi razlog

Žena u košulji i grudnjaku
Thinkstock
Kopčanje na košuljama, kaputima i ostaloj odjeći nije jednako za muškarce i žene- već na suprotnim stranama, no ne zbog stilske već jedne neobične, ali praktične i povijesne razlike

Ako ste ikad posudili košulju od partnera, vjerojatno ste primijetili kako se gumbi na njoj nalaze na pogrešnoj strani. Uvriježeno je kako se gumbi na ženskoj odjeći poput košulja i kaputa nalaze na lijevoj strani, dok su oni pripadnika jačeg spola na desnoj, a ne postoji neko opće poznato ili logično objašnjenje zašto je to tako.

U moru teorija, jedna od onih koja ima najviše smisla je ona koja ide u prilog praktičnosti - naime ženski su gumbi na lijevoj strani kako bi one lakše dojile. Time se prvenstveno misli na sve žene dešnjakinje, koje obično dijete pridržavaju lijevom rukom, pa gumbi s te iste lijeve strane omogućuju jednostavno otkapčanje desnom rukom. 

S druge strane, u dalekoj prošlosti, muškarci su običavali nositi svoje mačeve i oružje u desnoj ruci, što bi pak značilo da je njima bilo zgodnije s lijevom rukom otkapčati gumbe na desnoj strani. Iako se danas te podjele čine apsurdne s obzirom na to koliko su zaista potrebne, moda je u značajnoj mjeri definirana prošlosti i onim što je postala tradicija.

Prijašnje su teorije o tome zašto su ženski gumbi na lijevoj strani govorile o tome kako su sredinom 19 stoljeća dobrostojeće žene odijevale i zakopčavale služavke ili sobarice te im je bilo zgodnije zakopčavati s te strane, no one i ne zvuče baš uvjerlivo budući da su i muškarce odijevale sluge. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.