Life
352 prikaza

Zemlja gori: Stiže nam najtoplije ljeto u povijesti!

Sunce
Pixabay
Ako se obistine prognoze meteorologa, ovo će ljeto biti najpaklenije do sada

Prema najnovijim podacima koje je objavila NASA, travanj ove godine je šesti mjesec u nizu koji je, na globalnoj razini, imao temperature veće od prosjeka.

Odnosno, temperature u travnju su bile više za jedan posto u odnosu na prosjek koji obuhvaća mjerenje u periodu od 1951. do 1980.

Travanj s ovako visokim tempereturama je najavio izuzetno toplu 2016. godinu. Predviđa se da će nekoliko narednih mjeseci imati abnormalno visoku temperaturu kakva nije zabilježena u zadnjih 130 godina. 

Jedan od stručnjaka naveo je da će idući tjedan NASA objaviti podatke koji ukazuju da je posljednjih 12 mjeseci temperatura na globalnoj razini oborila sve rekorde, piše Independent.

"Ovo je pomalo zastrašujuće. Trenutno sam u takvoj situaciji da ne mogu predvidjeti što će se dogoditi sljedeće. Znali smo da će El Nino imati utjecaja na klimu, ali nitko nije očekivao ovakav skok", rekao je meteorolog Eric Holthaus.

Istaknuo je da rezultati mjerenja koje su stručnjaci obavili u zadnjih godinu dana pokazuju da je temperatura na globalnoj razini narasla za čak 25 posto u odnosu na 1880. godinu, od kada su mjerenja počela. 

Holthaus ističe da je rast temperature imao posljedice na životnu sredinu i dodaje da će nivo leda u oceanima ovog ljeta biti vrlo nizak. U međuvremenu, oko četvrtina svih koralnih kolonija u oceanima je pretrpjela izbjeljivanje zbog toplije vode i povećane kiselosti mora. Hotlhaus očekuje da će se rekordne temperature zadržati u narednih četiri do šest meseci.

Većina stručnjaka vjeruje da ljudska aktivnost ima ozbiljan utjecaj na promjenu klime na planeti. Peti izvještaj UN-a o procjeni međudržavnog panela o klimatskim promjenama jasno ukazuje da je ljudski faktor presudan za promjenu klime.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.