Znanost
22226 prikaza

Mogući razlozi zašto vam je cijelo vrijeme hladno

Hladnoća
Thinkstock
Svi znamo da nam je hladnije kad smo umorni i neispavani, no što kad to nije slučaj, a čak i usred ljeta imate osjećaj da bi vam dobro došla malo toplija vesta?!

Ako lagano drhturite dok u vašem smjeru puše klima, to je normalno. No ako stalno drhtite, ili imate osjećaj da su vam stopala ili ruke kao dvije sante leda dok svi oko vas komentiraju kako je vruće, vrijeme je da se zapitate što s vama nije u redu.

Za žene je uobičajeno da im je hladnije, za što je djelomično kriva psihologija i veća osjetljivost na uvjete koji mogu doprinijeti hladnoći, kaže doktorica Holly Phillips. No svejedno provjerite da jedan od ovih razloga nije krivac za to što se stalno smrzavate.

Premršavi ste

Niska težina, točnije kad vam je BMI (indeks tjelesne mase) 18.5 ili niži može značiti da vam je automatski hladnije. Kad ste mršavi nedostaje vam odgovarajuća razina tjelesne masti koji bi vas 'izolirala' od hladne temperature. Isto tako, kako bi održavali tako nizak BMI, do znači da ste ili drastično smanjili unos hrane ili ne jedete skoro ništa. A kad preskačete kalorije, usporavate metabolizam, što znači da on ne proizvodi dovoljno tjelesne topline.

Vaša štitnjača je poludila

Dodajte intoleranciju na hladno dugoj listi zdravstvenih problema koje možemo zahvaliti onoj žlijezdi u vratu nalik leptiru. "Ako vam je uvijek hladno to znači da vas muči hipoterioza, što znači da vaša štitnjača ne luči dovoljno hormona", objašnjava dr. Phillips. A bez ispravne razine ovog hormona, usporava vam se metabolizam, te sprječava 'motor' vašeg tijela da proizvodi dovoljnu količinu odgovarajuće topline. Drugi znakovi ove tegobe su: prorjeđivanje kose, suha koža i slabost.

Krv | Author: Thinkstock Thinkstock

Ne uzimate dovoljno željeza

Niske razine željeza najčešći su razlog kroničnog osjećaja hladnoće. Željezo je naime ključni mineral koji pomaže crvenim krvnim stanicama da prenose kisik kroz tijelo, što znači i da dovode toplinu i druge hranjive sastojke u svaku stanicu našeg sustava. Bez dovoljno željeza, crvene krvne stanice ne mogu učinkovito raditi svoj posao, a vama je hladno i drhtite.

Imate lošu cirkulaciju

Ako su vam stopala i ruke uvijek ledeni, no ostatak tijela vam je ugodne temperature, imate problema s krvotokom, tj. zbog određenog problema krv ne dolazi do ekstremiteta. Srčano-žilna oboljenja mogla bi biti uzrok tome, jer ovo ukazuje na to da srce ne pumpa vašu krv učinkovito, ili blokada arterija sprječava krv da dođe do vaših prstiju. Inače, na cirkulaciju itekako loše utječe pušenje.

Nedovoljno spavate

Nedostatak sna može opustošiti vaš živčani sustav i unazaditi vaše mehanizme regulacije u mozgu, koji utječu na tjelesnu temperaturu. Nije još potpuno jasno zbog čega se ovo događa, iako istraživanja sugeriraju da se zbog nedovoljno sna smanjuje aktivnost u hipotalamusu, dijelo mozga odgovornom i za reguliranje tjelesne temperature.

Dehidrirali ste

"Do 60 posto ljudskog tijela odrasle osobe je voda, a ona pomaže i u reguliranju tjelesne temperature. Ako ste dovoljno hidratizirani, voda će zadržati toplinu i polako je otpuštati, te će održavati vašu tjelesnu temperaturu u ugodnoj zoni. S manje vode pak, vaše će tijelo biti osjetljivije na ekstremne temperature", kaže dr. Maggie Moon. Uz to, voda daje snagu vašem metabolizmu, a loš metabolizam znači da će vam općenito biti niža temperatura.

Ne konzumirate dovoljno B12 vitamina

Ovaj hranjivi sastojak može se naći u namirnicama životinjskom podrijetla, te ima veliku ulogu u smanjivanju osjećaja hladnoće. "Tijelo treba vitamin B12 kako bi proizvodio crvene krvne stanice koje nose kisik kroz naš sustav. A kad vam manjka ovog vitamina, možete se susresti s anemijom, smanjenim brojem eritrocita, te na kraju - hladnoćom", objašnjava Moon. 

Mlada djevojka u džemperu | Author: Thinkstock Thinkstock

Žena ste

Ako se konstantno s muškarcima u svojem životu svađate oko termostata, znajte da je to što je vama hladno povezano s vašim spolom. "Općenito gledajući, žene su bolje u očuvanju topline od muškaraca. Kako bi to mogle činiti, njihova tijela su programirana da održavaju krvotok do vitalnih organa poput mozga i srca", objašnjava dr. Margarita Rohr. To znači da krv više kola u smjeru vitalnih organa, a manje u smjeru ruku i nogu, koje mogu ostati kronično hladne.

Imate dijabetes

Dijabetes koji se ne kontrolira može uzrokovati stanje nazvano perifera nefropatija, što je konstantni napad na živce koji osiguravaju osjet u vašim rukama i nogama, kaže dr. Rohr. "Kad se ovo razvije, možete osjećati utrnulost i ponekad bolove u rukama i nogama, a budući da su ti živci odgovorni i za slanje poruke vašem mozgu u vezi osjeta temperature, vaše ruke i noge mogu također biti hladne". Dijabetička nefropatija razvija se postepeno, pa možete biti potpuno nesvjesni njezinog postojanja. Ali ako bolujete od dijabetesa, ili imate simptome bolesti (prva tri su obično učestala urinacija, osjećaj umora i povećana žeđ), posjetite liječnika.

Morate povećati mišićnu masu

Mišići pomažu u održavanju tjelesne temperature jer proizvode toplinu, kaže dr. Rohr, tako da ako nemate mišića znajte da biste se mogli osjećati pomalo zaleđeno. Uz to, više mišića znači i brži metabolizam, što će pomoći u borbi protiv hladnoće, piše Time.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.