Life
2248 prikaza

Ženski zatvor užasa za najgore: Ubila je 300 beba – objesili su je prvu

Zatvor Holloway
Wikipedia
Ozloglašeni ženski zatvor Holloway zauvijek se zatvara, a zgrada će biti prodana

George Osborne, britanski ministar financija objavio je prije nekoliko dana da će  ozloglašeni ženski zatvor Holloway zauvijek zatvoriti svoja vrata. U njemu su kaznu služile neke od najokrutnijih žena ubojica u Velikoj Britaniji, uključujući ubojicu djece i beba Myru Hindley i Ameliu Dyer, koja je ubila 300 beba

Tu su bile smještene i političke zatvorenice kao što je Lady Mosley, supruga šefa britanskih nacista Oswalda Mosleya.

Mary Elizabeth Wilson se u dvije godine udala tri puta i sva tri supruga su umrla dok su s njom bili u braku. Na pogrebu zadnjeg supruga, bogatog trgovca nekretninama koji je umro samo 12 dana nakon njihovog vjenčanja izvalila je bolesnu šalu, kada je pogrebnika pitala hoće li joj dati popust na količinu.

S glupim forama je nastavila i nekoliko mjeseci kasnije kada se udala za Ernesta, svog četvrtog supruga. Nakon svadbe je ostalo nešto kolača i sendviča, a kada su je pitali što da rade s njima, rekla je:

"Sačuvajte ih za Ernestov pogreb. Bit će svježi."

Ernest se nasmijao njezinoj 'šali', ali je dva tjedna kasnije preminuo. Umro je od posljedica trovanja sa sredstvom protiv štakora i to nakon što je njegova nova supruga osigurala da će naslijediti njegov bungalov i veliku količinu novca od životnog osiguranja.

Možda bi se izvukla sa svim ubojstvima da nije bila tako nesmotrena što se tiče 'perioda žaljenja' za muževima. Čak se i lokalna policija zainteresirala za njezina vjenčanja koja je odrađivala kao na traci. 

Ekshumirali su tijela bivših muževa i u njima našli velike količine otrova, iako su prve pretrage nakon njihove smrti pokazale da su umrli prirodnom smrću.

Imala je 64 godine kada je osuđena, a pošteđena je smrtne kazne zbog svojih godina, pa je poslana u zatvor Holloway u kojem je umrla nakon pet godina.

Ovaj je zatvor postojao više od 150 godina, britanske vlasti namjeravaju prodati zgradu u kojoj su dobar dio svog životnog vijeka provele neke od najgorih žene iz moderne britanske povijesti.

Amelia Dyer je osuđena 1896. godine u procesu koji je u to vrijeme bio najpraćeniji. Ona je pod raznim lažnim imenima za deset funti neudanim majkama nudila da njihovim neželjenim bebama nađe obitelj iz srednje klase koje bi ih usvojile.

No, ona je umjesto toga bebe zadavila metrom za krojenje i bacila u rijeku. Otkrivena je tek kada je jedno beživotno tijelo voda izbacila na obalu, a pretpostavlja se da je na taj način ubila 300 beba. Iako se branila da je luda i neuračunljiva, osuđena je na smrt i obješena u Hollowayu.

Ona je bila jedna od pet žena koje su prve obješene u tom zatvoru, a među njima su bile još i Amelia Sach i Annie Walters, također ubojice beba, koje su ih ubijale trovanjem. 

Njih su dvije vodile lažno sirotište u kojem su roditelji mogli ostaviti djecu koju nisu htjeli, za naknadu od 25 ili 30 funti. Međutim, sve su bebe otrovane, a do danas nije poznato koliko su beba ubile, ali sigurno ih je bilo na desetke.

U zatvoru je obješena i 29-godišnja Edith Thompson koja je 1923. godine osuđena jer je svog ljubavnika natjerala da ubije njezinog muža.

Tu su robijale i Emmeline Pankhurst i njezine kćeri Christabel i Sylvia. Bile su političke zatvorenice, aktivistkinje koje su se borile za pravo glasa, odnosno da se ženama da pravo glasanja na izborima. Štrajkale su glađu, pa su ih u zatvoru hranili na silu.

Lady Mosley, lijepa supruga šefa britanskih nacista, je imala drukčiji tretman od ostalih zatvorenica. Njezino pravo ime bilo je Diana Mitford i bilo joj je dozvoljeno da živi u kući na zatvorskom imanju, a druge zatvorenice su joj bile kućne pomoćnice.

Možda najozloglašenija zatvorenica bila je Myra Hindley, koja je 1965. sa svojim ljubavnikom Ianom Bradyem uhićena zbog ubojstva pet djece između 10 i 17 godina. Od njih pet, četvoricu su seksualno zlostavljali, a tijela su im bacili u močvare blizu Manchestera. Myra je umrla 2002. u 60. godini u zatvoru, a Brady još služi svoju kaznu.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Volimmalene 20:46 06.Prosinac 2015.

  Amelia Dyer, Amelia Sach i Annie Walters bi danas imale potpuno drugačiju sudbinu. One bi se osjećale kao ribe u vodi ako bi se zaposlile u Planned Parenthoodu pa bi to isto činile legalno i nitko ih ne bi dirao. ... prikaži još! Još bi se raspravljalo o tome da ih se financira novcima poreznih obveznika!

 • Avatar una1
  una1 17:51 04.Prosinac 2015.

  Užas! Nema za nju primjerene kazne,ona je naprosto monstrum!