Life
27188 prikaza

Život s rakom: Kad onkolozi lažu pacijentima

Liječenje u bolnici
Thinkstock
Neki su zdravstveni sustavi doveli do toga da liječnici moraju izmišljati simptome kako bi svojim pacijentima omogućili pretrage

Onkolozi su u nekim zemljamama prisiljeni lagati, ne toliko svojim pacijentima, koliko radi svojih pacijenata i njihovog zdravlja. To je psihički teret na plećima pacijenata ali i liječnika, piše The New York Times.

Izmišljanje nepostojećih simptoma često je jedini način da liječnici spase živote svojih pacijenata. Neki liječnici lažu i o prognozama iz uvjerenja da se pacijenti više bore ako smatraju da imaju šanse pobijediti bolest. Druga je pak priča kada, često u dogovoru s pacijentima, lažu sustavu.

Scenarij je sljedeći - pacijentica u pedesetim godinama ima dijagnozu karcinoma endometrija i nakon tri ture kemoterapije, te prije početka radijacije, postalo je jasno da tumor raste, umjesto da se smanjuje. No, liječnici uspješno prilagode terapiju i pacijentica se krene oporavljati. Neke žene s ginekološkim karcinomima koriste CA125 krvni test kao marker koji indicira šanse za ponavljanje i povratak bolesti, no druge, kao i ova pacijentica, trebaju redovito skeniranje, u ovom slučaju svakih devet mjeseci.

Dubrovačka tržnica PADA U VODU? Znanost Napali mediteransku hranu - studija o njoj puna je grešaka

No, osiguravateljska kuća odbija plaćati pretrage na temelju toga da nema simptoma ili indicija povratka karcinoma. Pacijentica i liječnik nisu mogli vjerovati, žalili su se i ispunjavali formulare, no bezuspješno. Na kraju su se dogovorili da fabriciraju grčeve ili nadutost - simptome koje bi osiguravajuća kompanija mogla vidjeti kao opravdanje za sken.

"Igra laži, kako je to ponižavajuće jednom profesionalcu", kaže pacijentica za New York Times.

U slučaju mladog pacijenta koji je u obiteljskoj anamnezi imao povijest smrtonosnog raka crijeva, liječnik je izmislio krv u stolici kako bi mu osiguranje pokrilo troškove kolonoskopije. Pronađeni su i uklonjeni opasni polipi, a to je opravdalo buduće kontrole i pretrage koje će pokriti osiguranje.

Studija iz 1999. godine "Lying for Patients: Physician Deception of Third-Party Payers", kaže kako su liječnici vrlo skloni lagati oko dijagnoza kako bi postigli da treća strana plati pretragu za njihove pacijente.

Je li etično prekršiti pravila štednje i trošenja novca radi pacijentove dobrobiti. Jesu li važniji zdravlje i najbolji interes pacijenta ili zahtjevi sustava. To je, kaže New York Times, teška odluka dostojna Antigone. 

Ginekolog onkolog dr. Rick Boulay rekao je kako je u životu preko telefona više no jednom "molio" za svoje pacijente koji su bili u smrtnoj opasnosti. Prepisao je i branio, kaže, svoju preporuku PET skena jer je ranije izvedeni CT rezultirao lažno negativnim rezultatom. 

"Odbijali su nas. Žao mi je gledati sustav u kojem pacijenti moraju platiti životom njihovu nemogućnost da sagledaju cijeli slučaj", kaže Boulay, dok jedan liječnik koji je htio ostati anoniman kaže kako "se o tome ne priča javno, ali u jedinstvenim situacijama pravila se moraju prilagoditi". 

Smoothie od marihuane Superhrana Znanost Za odlično zdravlje: "Pijte sokove od marihuane"

Američki je zdravstveni sustav kompleksan i često nepošten (neki kažu i nehuman). Ranije ove godine zaposlenik osiguravateljske kuće Aetna na sudu u Kaliforniji priznao je pod prisegom kako nisu pregledali i pročitali zdravstvene kartone prije no što su odbili pokriti troškove pretraga i liječenja.

Ponekada pacijente života koštaju ne samo odbijanja zahtjeva, već i sporost procesuiranja istih. Liječenje raka je neprekidna utrka s vremenom koja zahtjeva brze reakcije, a ne odugovlačenje. S druge strane sustav sišu i nemoralni onkolozi koji rade previše testiranja i pretjeruju s nepotrebnim zahvatima kako bi sebi stavili novac u džep, a time najviše strada naše društvo.

Odgovor na to je, kaže New York Times, partnerstvo između klinika i osiguravajućih kuća kako bi zdravlje pacijenata bilo prioritet, ali uz najmanje moguće cijene. Neminovna je, kažu, reforma zdravstvenog sustava.

To da profesionalci u polju onkologije imaju potrebu i nuždu lagati, kako bi pomogli svojim pacijentima, sigurno uzima i psihološki danak. Laganje može pomoći jednoj osobi, ali to i dalje znači da će ozbiljno nastradati mnogi drugi. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 11:28 09.Srpanj 2018.

    slucajem i lijecnickom nebrigom (oko tumacenja simptoma)"nosio"sam karcinom minimalno 9 godina. otkriven je igrom slucaja i lijecnik je menii saopcio rezultat (odmah nakon pretraga). operiran sam po hitnom postupku i sve je proslo ok. karcinom spada u grupu onih koji ... prikaži još! se redovno vracaju. nije da plesem od srece ali umrijeti i onako moram pa se niti ne brinem previse. tijekom rata sam naucio na zivot gledati kao na dar koj moze svaki sekund prestati pa tako svaki dan smatram poklonom

  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 10:54 09.Srpanj 2018.

    ......otišla sam na upravu bolnice gdje sam i radila i dala fotokopirati nalaz a na mjesto gdje piše carcinom stavili smo priraslice i tako sam mu odnijela kući da pročita ,vidjela sam da je odahnuo i bio veseo a tako ... prikaži još! sam se i dogovorila sa premarijusom koji ga je operirao na Jordanovcu,operacija je dobro prošla i uz pomoč bioenergije i aloravere život mu je bio produžen 4 g. bez bolova osim tjedan dana pije nego je umro,dan prije mi je u bolnici rekao da ima štrik objesio bi se imao je 45 g.

  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 10:48 09.Srpanj 2018.

    ne samo su liječnici prisljeni lagati več i članovi obitelji dotičnog oboljelog ,90 g. mojem pok. suprugu su otkrili carcinom pluča i to najagresivnijeg carcinoma,kada sam išla po nalaze bronhoskopije rekao mi je ako će nalaz pokazati zločudnu bolest da ... prikaži još!a će se objesiti (što je već prije jednom pokušao ,pa sam ga spasila od štrika na kojeg se tek objesio,bile su u pitanju sekunde)nalaz je nažalost pokazao upravo ono zbog čega se pokojnik bojao.....