Znanost
16707 prikaza

Vilinski krugovi - riješena je najveća misterija prirode

Vilinski krugovi u Namibijskoj pustinji
1/3
Wikipedia
'Vilinski krugovi' rijetka su i neobična pojava u pustinji i znanstvenici do sad nisu znali zašto nastaju

Godinama su "vilinski krugovi" pustinje Namib bili jedna od posljednjih misterija prirode. Pješčani krugovi okruženi visokom travom, rašireni u jednakim razmacima kroz više od 1.000 kilometara, zbunjivali su znanstvenike.

Kao i za Bermudski trokut, kao i za donedavno neobjašnjeno lutajuće kamenje Doline smrti, postojalo je mnoštvo teorija i pokušaja objašnjenja. Pregledni rad iz 2001. godine naveo je teorije o mogućem uzrocima tih krugova. Znanstvenici i laici su špekulirali da su to ostaci udara meteora, mjesta gdje se zebre bacaju po zemlji ili čak lokalizirana radioaktivna mjesta.

Međutim, znanstvenici sada kažu da su otkrili pravi uzrok vilinskih krugova i da se nadaju da će napokon ujediniti znanstvenike u prihvaćanju njihove teorije. Kako piše CNN, prije objavljenog istraživanja u časopisu Nature, znanstvenici su bili oštro podijeljeni.

Vilinski krugovi u Namibijskoj pustinji | Author: Wikipedia Wikipedia

S jedne strane, bili su pobornici "teorije termita". Istraživanja iz devedesetih i ranih dvijetisućitih, tvrdila su da su gladni podzemni termiti bili odgovorni za krugove. Teorija je tvrdila da su termiti jeli bilje i raslinje u okolici njihovih kolonija. Sve to je imalo temelje u istraživanjima ekologa Kena Tinleya iz 1971. jer je on predložio da su krugovi zapravo fosilizirani termitski humci.

S druge strane bili su pobornici samo-organizacije, da je bilje prirodno počelo rasti u krugovima kako bi maksimalno iskoristilo dostupnu vlagu i nutrijente iz tla. Teorija se pojavila 2004. godine, a kasnije je proširena dodatnim istraživanjem. "Teorija o termitima vrlo je privlačna ljudima zato što ju je relativno lako razumjeti", rekao je svojevremeno Walter Tschinkel, profesor biologije sa sveučilišta Florida State.

Vilinski krugovi u Namibijskoj pustinji | Author: Wikipedia Wikipedia

Corina Tarnita, Juan Bonachela i Robert Pringle sa Princetona kažu da je vrijeme za ujedinjavanje teorija. Oni su stvorili matematičke modele koji bi mogao opisati što se stvarno događa dok nastaju krugovi visoke trave. Zatim su promatrali potvrđuju li događaji iz prirode ono što je matematički model predvidio. "Obje dosadašnje teorije integralni su dio konačnog rješenja. Termiti uništavaju vegetaciju na humcima što stvara ogoljene dijelove pustinje kroz koje vlaga može prodrijeti. Biljke zatim puštaju korijenje da iskoriste vlagu, što dovodi do visokih trava koje mi nazivamo vilinski krugovi", kaže Bonachela.

Nisu svi tako optimistični zbog ove teorije. Ehud Meron, profesor na sveučilištu Ben Gurion, kaže: "Njihov znanstveni rad daje jedan novi vjetar u leđa teoriji termita, ali i dalje ostaju neka neodgovorena pitanja. Prvenstveno je tu riječ o velikim heksagonalnim vilinskim krugovima". Dodaje i da postoje vilinski krugovi gdje nema termitskih humaka, što znači da bi biljke trebale rasti i po ogoljenim dijelovima.

"Kontroverzna rasprava o uzrocima nastanka vilinskih krugova i dalje je jednako snažna kao i ranije", zaključuje Meron.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.