Life
2208 prikaza

Gdje se još najviše govori hrvatski, a koji je drugi najrašireniji jezik kod nas?

Ljudi u kafiću
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Službeni jezik svake zemlje ujedno je i najučestaliji, no mogli biste se iznenaditi kad vidite koji jezici su zauzeli druga mjesta

Ponekad rješenje uopće nije toliko očito kao što se može činiti. Iako nije toliko čudno što je u Hrvatskoj na drugo mjesto zasjeo srpski jezik, dok je hrvatski tu poziciju zauzeo u Bosni i Hercegovini, jeste li znali da je u Austriji na drugom mjestu turski (2.3 posto populacije ga priča), a odmah iza njega - srpski, kojeg govori 2.2 posto stanovnika.

Američki kršćanski fakultet Olivet Nazarene izradio je interaktivnu kartu na kojoj možete provjeriti koji su drugi jezici u mnogim zemljama svijeta. Podatke su izvukli iz više izvora, iako za neke države nisu imali raspoložive podatke (primjerice, za Srbiju), pa ih nisu unijeli na kartu.

Imajući drugi najrasprostranjeniji jezik neke države na pameti, možete naučiti puno toga o njezinoj ili povijesti cijele regije, piše Business Insider. Primjerice, Alžir, Tanzanija i Tunis dijele francuski kao drugi jezik još otkad je Francuska tamo imala svoje kolonije u prošlosti.

Na karti OVDJE provjerite sve zemlje koje vas zanimaju.

Karta Europe po drugim najrasprostranjenijim jezicima | Author: graduate.olivet.edu graduate.olivet.edu
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.