Style
4383 prikaza

Blindirane Mercedese imaju Namibija, Kenija i - mi

Jose Mujica, predsjednik Urugvaja u svom autu
1/7
Pinterest
Hrvatska će kupnjom blindiranih Mercedesa ući u društvo zemalja koje više troše nego što imaju

Mnogima će se zasigurno najviše svidjeti automobil bivšeg predsjednika Urugvaja, skromnog intelektualca Josea Mujice. Ovaj veliki čovjek vozio je za svog mandata staru, oronulu 'bubu' iz 1972. godine, a tjelohranitelji su često uz njega trčali.

Za razliku od njega, naša predsjednica i premijer voze se u limuzinama. Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kruzaju u udobnim, ali već sedam godina starim Audijima A8 iz 2011. godine i po svoj prilici uskoro će im isteći rok upotrebe, pa će se kupovati nešto novo.

Mercedes S600 Guard | Author: PROMO PROMO

I Plenkovići i Grabar-Kitarović tvrde da dva nova blindirana Mercedesa S600 Guard, vrijedna ukupno 12.000.000 kuna nisu za njih, nego za eventualne vrlo uvažene goste iz svijeta. No, o tome ionako ne odlučuju oni nego - naravno MUP koji je aute i naručio i proglasio ih iznimno važnima za sigurnost lijepe naše. 

Kupnjom ova dva automobila Hrvatska je tako ušla u krug najbogatijih europskih, kao i nekih od najsiromašnijih afričkih i azijskih zemalja.

Osim jedne Norveške, Njemačke i Hrvatske u svojoj floti državničkih automobila Mercedes S600 imaju Mauricijus, Namibija, Kenija i Zambija, kao i Filipini i primjerice Vijetnam.

U koju kategoriju spada Hrvatska, procijenite sami usporedbom bruto društvenog proizvoda po glavi stanovnika. 

Mercedes S600 Guard | Author: PROMO PROMO

Doduše, Hrvatska se s Mauricijusom ne može ni mjeriti jer on ima skoro dvostruki BDP po glavi stanovnika. Dok je u Hrvatskoj on prošle godine iznosio 12.090 USD, u Mauricijusu, tom sićušnom otočiću u Indijskom oceanu, BDP po glavi stanovnika je bio 21.700 USD. U tom autu od siječnja ove godine, vozi se premijer Pravind Jugnauth.

Namibija je nešto lošija od Hrvatske i tamo je BDP po stanovniku u 2015. iznosio 10.200 USD, ali u autu čuvaju svog 71-godišnjeg predsjednika Hage Geingoba. I u Namibiji u pratnji su, baš kao i u Hrvatskoj, deseci skupocjenih limuzina i terenaca, od Toyoti Hilluxa, Land Cruisera, pa do Mercedesa 550 i sličnih. 

Mercedes S600 Guard | Author: PROMO PROMO

Kenija je bila daleko ispod prosjeka afričkih zemalja, s tek 2.000 USD, no tamo se u skupocjenom Pullmanu vozi predsjednik Mwai Kibaki. 
Zambija s 1.200 USD također svog predsjednika Edgara Lungua voza uokolo u Mercedes S600 Pullmanu i toliko ga vole da su ga 2015. godine opet izabrali. 

Od siromašnih zemalja u kojima se također njihovi glavešine vozaju u Mercedesima S600 su i Indonezija, Vijetnam i Filipini. I oni su daleko siromašniji od Hrvatske. 

Mercedes S600 Guard | Author: PROMO PROMO

U Indoneziji je 2015. BDP bio 3.570 USD, u Filipinima 2.951, a u Vijetnamu tek 2.187 USD-a. No Indonezija, poput Hrvatske ima dva Mercedesa S600Guard u kojima se voze predsjednik Joko Widodo i potpredsjednik Jusuf Kalla. 

Njegova ekselencija, filipinski predsjednik Rodrigo Roa Duterte vozi se u čak nešto jačoj i skupljoj verziji W221.

Mercedes S600 Guard W221 | Author: PROMO PROMO

Grčka koja grca u dugovima i ima u floti Mercedes S600 imala je 2016. godine 6.000 dolara veći BDP po glavi stanovnika od Hrvatske, odnosno 18.103 USD. U ovoj naoružanoj limuzini Atenom se vozi premijer Alexis Tsipras, a u zadnje vrijeme zna ga zamijeniti Toyotinim Priusom.

Inače,u modelu Mercedes S600 vozi se i belgijski kralj Filip. Ponekad sjedne i u BMW 'sedmicu'. Za inauguraciju posjeli su ga u Mercedes-Benz 600 Landaulette. Belgijska kraljica Paola vozi se pak u Fiatu 500 i to bijele boje jer obožava dizajn tog automobila. Belgija je 2016. godine imala BDP po glavi stanovnika od čak 41.096 UDS.

Belgijska kraljica Paola vozi Fiat 500 | Author: Pinterest Pinterest

Naravno i Njemačka svoju premijerku i predsjednika vozi u svom nacionalnom ponosu. Osim toga, kancelarka Angela Merkel i predsjednik Frank-Walter Steinmeier neki put koriste Audi A8 - baš isti model kao i naši Kolinda i Andrej. Pa nek netko kaže da se nismo ugledali na Njemačku! U kojoj je inače BDP po glavi stanovnika 41.936 USD ili 4,5 puta veći od hrvatskog. 

Možemo se usporediti i s recimo, Norveškom. Tamošnja premijerka Erna Solberg također se vozi u Mercedesu S600L, ali za razliku od hrvatske s bijednih 12.090 USD, Norveški BDP iznosi vrtoglavih 70.812 USD-a. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • goranin 20:56 06.Prosinac 2017.

    Koja to važna osoba hoče doć u ovu jad i bijebu od države jadno.