Top News
39344 prikaza

Klopka Medveda: Braniteljima više nego što možemo platiti

Andrej Plenković, Tomo Medved
Patrik Macek/ PIXSELL
Dramatičan sukob u HDZ-u, Plenković prekasno shvatio što je ovaj utrpao u zakon, jedva se spasili

Kakve veze ima Agrokor s hrvatskim braniteljima? Naizgled nikakve, ali Europska komisija je u veoma povoljnim prognozama za rast hrvarskoga gospodarstva ove godine i Agrokor i branitelje označila kao rizik za javne financije u 2018. i idućim godinama. "Europski birokrati", kako ih vole nazivati u hrvatskoj javnosti, vidjeli su ono što se na domaćoj političkoj sceni uporno pokušava negirati.

S druge strane, kako nas uvjeravaju izvori iz vladajuće stranke, ta prognoza je konačno "otvorila oči" i premijeru Andreju Plenkoviću, koji je ranije vjerovao svome ministru branitelja Tomi Medvedu.

Prosvjed branitelja u Savskoj Evo tko to plaća... Top News Dosta o domoljublju! Šutke si grabite povlastice!

"Procjene da novi zakon o braniteljima neće značajno opteretiti proračun sljedećih godina jednostavno nisu točne. Prognozira se rast izdataka sljedeće godine tek nešto viši od 280 milijuna kuna, a do 2025. godine ukupno će porasti tek nešto manje od 870 kuna. To jednostavno ne drži vodu", kaže nam upućeni izvor koji je sudjelovao u izradi novog Zakona o hrvatskim braniteljima.

Trenutačno se za mirovine branitelja iz proračuna izdvaja oko 4,5 milijardi kuna i još milijarda iz proračuna Ministarstva branitelja. Upravo je Tomo Medved ranije dao računicu za koju je tvrdio da je usklađena s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Po njoj bi 2025. godine i inače za branitelje, po postojećem zakonu, bilo izdavajno 7,5 milijardi kuna, a po novom 8,3 milijarde kuna.

I to je držalo vodu dok, prema našim izvorima, Plenkoviću nije predstavljena drukčija računica, a i ministar mirovinskog sustava Marko Pavić shvatio je da bi izdaci bili veći. Počela je velika akcija kako obuzdati Medveda pod utjecajem braniteljskih udruga. Novi zakon predviđa niz novih davanja iz proračuna, ali tri su najveće što se tiče upravo ionako prenapregnutog mirovinskog sustava. Branitelji će i danas moći ostvariti status hrvatskog vojnog invalida, što im je sadašnjim zakonom onemogućeno.

Šatoraši za Novu 2015. | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

Drugo, i oni koji idu u starosnu mirovinu, a imaju status branitelja, po novome će dobiti veće mirovine, a sad im se taj status nije priznavao. Treće su prava pripadnika HVO-a, koja će stupiti na snagu tek 2019. godine, ali nema jasnih procjena koliko će uopće koštati njihove mirovine.

Možda je najogledniji primjer novih ratnih vojnih invalida, objašnjava nam naš izvor. Stručne procjene, koje Medved umanjuje, kažu da će biti između 10.000 i 15.000 branitelja koji će pokušati dobiti status invalida i dokazivati da je njihova današnja bolest ili posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) uzrokovan ratom. Svi oni nisu prije dobili status, ali sad su im ponovno otvorena vrata. Naš sugovornik vodi se jednostavnom računicom.

Neka ih bude 10.000 i neka svaki branitelj za takvu mirovinu košta minimalnih 5000 kuna bruto. To je 600 milijuna kuna godišnje. Samo na toj stavci! Bez dodatnih davanja za starosne mirovine braniteljima, naknada od 1000 kuna za nezaposlene branitelje i članove njihovih obitelji, bez HVO-a, bez povećanih osnovica koje je propisao novi zakon...

Dr. Herman Vukušić Herman Vukušić Top News Rizici produljenja roka za PTSP: "Čeka nas 12.000 novih invalida"

Treba naglasiti da trenutačno za mirovine "tek" 40.000 invalida i branitelja Domovinskog rata po posebnim propisima odlazi 4,5 milijardi kuna godišnje. A ostalo je još skoro dvostruko više onih koji su nastavili raditi, a mogli bi sad koristiti prava. Koliko će njih to i tražiti, nije moguće točno predvidjeti, pa je zato i procjena koja nosi tek od 600 milijuna do milijardu kuna dodatnog troška godišnje jako konzervativna. Iako HDZ želi udovoljiti braniteljskoj populaciji, trošak je iznimno visok, i to su čak shvatili u stranci.

Kako saznajemo, u zadnji tren, konačni prijedlog zakona je mijenjan, i to prema napucima struke a ne braniteljskih udruga. Mladi ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić, uz potporu Plenkovića ipak je ubacio naizgled potpuno nevažni amandman koji je prošao ispod radara javnosti. Ali predstavlja veliko sito za sve one koji pokušaju 25 godina poslije rata ishoditi status ratnog vojnog invalida. I oni sigurno neće biti po volji braniteljskih udruga.

Umjesto da svi podnose svoje zahtjeve Zavodu za vještačenje, ministar Pavić predložio je i izlobirao uz potporu Plenkovića da prije toga moraju u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi obaviti vještačenje koje će dokazati uzročno-posljedičnu vezu rata i sadašnjeg stanja bolesti. A te ustanove će određivati zajedno ministar branitelja, ministar rada i, najvažnije: ministar zdravstva. Kako doznajemo, Medved se rukama i nogama borio protiv tog amandmana, ali morao je popustiti.

Andrej Plenković, Tomo Medved | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Nakon tog ograničenja, tek se pravilnikom treba propisati kako bi izgledalo to prethodno vještačenje u zdravstvenim ustanovama, pa je zato njegovo značenje ispalo izvan fokusa. No propisat će se ustanovljivanje veze rata i bolesti u čak tri stupnja.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • crazy.dictator 08:06 22.Prosinac 2017.

  Subnor jučer, subnor danas subnor sutra. Bunili smo se na partizanska prava a sada mi tražimo veča nego sto su bila njihova. Rugali smo se onoj partizanskoj"dva svjedoka pa prvoborac"a kod nas je stanje još gore. Neki su samoranjavanjem stekli ... prikaži još! statuse (neki takovi čak vode udruge). U normalnim vojskama su takovi bili sretni ako prođu samo sa teškom robijom jer su vojni sudovi više bili skloni streljačkim vodovima (i nisu puno brinuli oko toga jeli bilo slučajno ili namjerno)

 • duda9 16:53 06.Prosinac 2017.

  Moj suprug živi sa 0kn to je pravda ma j ti tu pravdu dok su se drugi skrivali čast onima koji nisu a sada su dobili mirovine i to im nije dosta?

 • duda9 16:50 06.Prosinac 2017.

  Koliko ih ja znam sami su sebe ranjavali i dobiliHRVI žalosno dobili mirovine koji nisu trebali pola njih moj suprug bio u Tigrovima liječi se od 95PTSP 9 puta odbijen bio u Tigrovima neki malo previše sereju koji su zaslužili ... prikaži još! ili nisu imali love da plate????