Style
4580 prikaza

Čudo: Grade grad koji će biti otporan na prirodne katastrofe

New Clark City
1/4
Screenshot
Žive na području koje je ugroženo raznim nepogodama i sigurni su da će se jednom dogoditi potres koji će ih sravniti sa zemljom

Na Filipinima se gradi zeleni, neuništivi grad čija bi izgradnja trebala trajati barem tri desetljeća. Novi grad, New Clark City, trebao bi moći podnijeti sve prirodne katastrofe - od poplava (iako će biti na višem terenu nego Manila) preko potresa do suša.

Mnogi vjeruju kako će Manilu prije ili kasnije sa zemljom sravniti potres, te se ideja novog grada javila jer se shvatilo kako im treba "rezervna" metropola. New Clark City biti će veći od Manhattana, a moći će smjestiti 1.2 milijuna ljudi.

Ideja je, piše CNN, da osim što može podnijeti tajfune, poplave i potrese, grad uz sve to i minimalno zagađuje.

New Clark City | Author: Screenshot Screenshot
"Ovo je grad koji gradimo radi ljudi, a ne za automobile. Postoji velika razlika", kaže šef projekta Vivencio Dizon koji objašnjava kako će većina grada biti prilagođena pješacima, a moći će se kretati i rijekom. Planirana je i najefikasniji mogući javni prijevoz, kako bi se reducirala potreba za automobilima.

Sve će koristiti, kako on kaže, zelene izvore energije, poput solarne energije, tekućeg prirodnog plina, a i otpad će se pretvarati u energiju. Zgrade će biti osmišljene tako da štede najviše što je moguće. Planiraju zadržati što je najviše moguće već postojećeg zelenila i rijeke (korita rijeke).

Koristiti će i jedan relativno egzotičan materijal, najavljuje Dizon, a riječ je o laharu, točnije materijalu (ili mulju) sastavljenom od piroklastičnih materijala, stijena i vode, koji ima čvrstinu i gustoću betona.

Lahar nastaje kao nusprodukt vulkanske aktivnosti koji se strmoglavi niz vulkan i nataloži u dolinama. Manje od 40 kilometara od New Clark Cityja nalazi se vulkan Mt. Pinatubo.

Lahar će miješati sa betonom tijekom cjelokupne gradnje, iako nizozemski arhitekt Matthijs Bouw kaže kako to neće pretjerano pomoći s ekologijom niti će zagađenje biti manje od korištenja samog betona (čija proizvodnja zahtjeva goleme količine vode i oslobađaju se zagađivači u atmosferu).

New Clark City | Author: Screenshot Screenshot
No, i Bouw se slaže kako je sasvim sigurno da će New Clark City zahvaljujući detaljnom planiranju zaista biti "zeleniji" i manje zagađeni od većine azijskih gradova.

Kao i kod većine dobrih nekretnina (u ovom slučaju gradova) najvažnija je "lokacija, lokacija, lokacija", a New Clark City biti će na puno boljoj lokaciji od Manile. Na većoj je uzvisini što ga čini manje osjetljivim na poplave, a grad planira ugraditi "sustav za odvod" na kojem će biti strogo zabranjeno išta graditi.

Obližnje će planine grad štititi od jakih vjetrova i tajfuna. Manila je pak sagrađena točno na rasjedu Zapadne doline, seizmolozi su potvrdili, piše CNN, kako je New Clark City daleko od ikakvih rasjeda.

New Clark City | Author: Screenshot Screenshot
"Jako je glupo vjerovati da morate sjediti na rasjedu da bi bili u opasnosti od potresa, takve se bajke nikome ne bi smjele pričati", kaže Kelvin Rodolfo, profesor se sveučilišta Illinois u Chicagu za CNN. On smatra kako bi i blizina Pinatubu mogla biti problem. Posljednja je, i vrlo katastrofična, erupcija bila 1991. godine, ali stručnjaci kažu kako se tako nešto neće ponoviti još stotinama godina.

Prva od barem pet faza izgradnje državu će koštati barem dvije milijarde dolara. Radovi su već započeli, gradi se sportski kompleks, upravne zgrade i prve stambene zgrade koje bi trebale biti funkcionalne do početka Azijskih igara, koje će se održati na Filipinima 2019. godine. 

Prva faza treba biti gotova do 2022. no sveukupno gradnja će trajati, kaže Dizon, barem tri desetljeća.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.