Style
8017 prikaza

Druga strana Taj Mahala - Svjetsko čudo umire

Drugo lice Taj Mahala
1/6
SAUMYA KHANDELWAL/REUTERS/PIXSELL
Kanalizacija, smeće, teška industrija i opasni smog polako nagrizaju jedan od najslavnijih spomenika na svijetu

Indijski bijeli mramor Taj Mahala postaje žut i zelen dok mauzolej iz 17. stoljeća pokušava preživjeti prljav zrak u osmom najzagađenijem gradu u svijetu.

Jedno od sedam svjetskih čuda, Taj Mahal nalazi se na obali rijeke prepunom smeća i često je obložen slojem prašine i obavijen smogom iz dimnjaka industrije indijskog grada Agre.

Mali insekti iz rijeke Yamuna u koju grad prolijeva kanalizaciju odlaze u Taj Mahal, a njihovi izmet dodatno prlja mramor, rekao je odvjetnik  M.C. Mehta indijskom Vrhovnom sudu, a prenosi Reuters. 

Pogledajte galeriju.

1/6

Sud je zaprijetio vladi zbog toga što ne rade dovoljno da bi sačuvali spomenik kojeg je izgradio mugalski car Shah Jahan kao mauzolej supruzi Mumtaz Mahal.

"Ako indijski znanstvenici i konzervatori ne mogu odraditi svoj posao, trebaju biti u stanju kontaktirati inozemne stručnjake ili konzervatore, one koji mogu doći i spremni su pomoći", rekao je odvjetnik M.C. Mehta, koji se već tri desetljeća bori za spašavanje Taj Mahala od zagađenja.

Aktivisti su također zabrinuti da sve niža razina vode u Agri može oslabiti drvene temelje.

Iza Taja je jedan rijetko viđeni prizor. Plastične vrećice i smeće gomilaju se uz rijeku dok dim izlazi iz brojnih dimnjaka u daljini. Izvan kompleksa, skupine ljudi se okupljaju i organiziraju pogrebne lomače.

Promjena boje nije došla iz vedra neba, piše Reuters. Ekolozi i povjesničari dugo su upozoravali da dim iz tvornica i ostalo zagađenje mijenja boju spomeniku..

Službene vlasti nisu ništa komentirale već je samo državni arheolog Bhuvan Vikram kazao da ne smije razgovarati s novinarima. Ministar kulture loptu prebacuje na ministra zaštite okoliša koji bi trebao preuzeti odgovornost, ali nije bio dostupan za komentar novinarima Reutersa.

Turisti, naravno, priželjkuju spašavanje spomenika. "Vjerujem da je Taj Mahal jedan od najvećih ikona Indije i bilo bi dobro da je grad nešto čišći. Nadam se da će vlasti uraditi nešto po tom pitanju", rekao je Francesco iz Argentine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.