Style
5557 prikaza

Futuristička postaja Zahe Hadid otvorena u Napulju

Željeznička postoja koju je dizajnirala Zaha Hadid
1/3
screenshot/youtube
Četristo metara dugačka zgrada nalik zmiji, izgrađena od čelika, stakla i betona, koštala je oko 60 milijuna eura

Futuristička željeznička postaja za brze vlakove, koju je dizajnirala jedna od najpoznatijih suvremenih arhitektica, otvorena je u utorak u Napulju nakon više godina odgađanja.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni, koji je sudjelovao na ceremoniji otvaranja, na Twitteru je objavio kako je napuljska postaja Afragola "veliko djelo arhitekture" koje će pokrenuti nerazvijeni jug Italije. 

Željeznička postoja koju je dizajnirala Zaha Hadid | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Četristo metara dugačka zgrada nalik zmiji, izgrađena od čelika, stakla i betona, koštala je oko 60 milijuna eura, a dizajnirala ju je nedavno preminula britanska arhitektica Zaha Hadid.

Rođena Iračanka, koja je preminula prošle godine, bila je prva žena koja je dobila Pritzkerovu nagradu za arhitekturu. Dizajnirala je nebrojene zgrade diljem svijeta, uključujući Muzej 21. stoljeća u Rimu i Rosenthalov centar za suvremenu umjetnost u Cincinnatiju. 

Od nedjelje će se na toj postaji zaustavljati 36 brzih vlakova, priopćile su talijanske željeznice. Promet bi se trebao dodatno povećati 2022. kad će biti dovršena brza pruga do Barija. 

Televizija RAI izvještava o nedovoljnoj povezanosti javnog prometa s tom postajom koju opisuje kao "bijelog slona" u polju, te dodaje kako je ona dosad bila "inaugurirana" već četiri puta prije utorka. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.