Europa uskoro dobiva prvi podvodni restoran s velikim panoramskim prozorom širine čak 10 metara. Betonska struktura konstruirana je tako da postane dio podvodnog okoliša, a očekuje se da će biti dovršena 2019. godine. Za sad je sve u fazi nacrta, ali građevinski radovi počinju u veljači 2018. godine na najjužnijoj točki norveške obale.
Šampanj-bar za ulazak pod more
Nazvan 'Ispod' restoran će stajati na morskom dnu, pet metara ispod površine, a debeli zidovi konstruirani su tako da mogu izdržati i najjače udare valova.
Posjetitelji će moći uživati u raznim jelima na tri razine, a kapacitet restorana je 100 osoba. Ispod ulaza i garderobe je šampanj-bar koji označava mjesto na kojem se iz obale silazi u more. Na nižoj etaži bit će blagovaonica s dva dugačka stola i nekoliko manjih smještenih pored velikog akrilnog prozora visokog oko 4 metra.
Centar za podmorje
Grasdal, koji je usporedio zgradu s periskopom, rekao je da je važno da se ljudi osjećaju sigurno, a ne klaustrofobično. Da bi se to postiglo, dizajnerski tim je uzeo u obzir mnoštvo elemenata, poput prirodnih materijala kao što je hrastovina i, naravno - dobra rasvjeta.
Konfiguracija terena odredila je i dizajn koji je smješten u gruboj betonskoj ljusci, kako bi se za njega mogle lijepiti dagnje i druge školjke.
Izvan radnog vremena restoran će biti ujedno i centar za istraživanje morske biologije, s planiranim eksperimentima za proučavanje ponašanja morskih organizama tijekom mijena godišnjih doba.
Inače, u Hrvatskoj je prvi podvodni restoran izgradio Zlatan Plenković, vinar iz Svete Nedjelje na Hvaru, i to 2003. godine. Restoran u marini nije na tolikoj dubini, a nije imao ni tako veliko staklo, poput ovog norveškog. Zbog udara jakog juga staklo je ipak puklo, pa ga je Plenković zamijenio manjim, koje i danas uspješno odolijeva i najjačem jugu.