Style
3598 prikaza

Gradi se prvi restoran pet metara ispod mora

Restoran pod morem u Norveškoj
1/5
Arhitektonski studio Snøhetta
Najveći problem graditeljima je staklo koje će biti široko deset, a visoko čak pet metara

Europa uskoro dobiva prvi podvodni restoran s velikim panoramskim prozorom širine čak 10 metara. Betonska struktura konstruirana je tako da postane dio podvodnog okoliša, a očekuje se da će biti dovršena 2019. godine. Za sad je sve u fazi nacrta, ali građevinski radovi počinju u veljači 2018. godine na najjužnijoj točki norveške obale. 

Restoran pod morem u Norveškoj | Author: Arhitektonski studio Snøhetta Arhitektonski studio Snøhetta
Restoran je dizajnirala norveška arhitektonska tvrtka 'Snøhetta', poznata po svom radu na norveškoj Nacionalnoj operi i baletu, kao i čuvenoj Biblioteci Alexandrini u Aleksandriji, u Egiptu.   

Šampanj-bar za ulazak pod more

Nazvan 'Ispod' restoran će stajati na morskom dnu, pet metara ispod površine, a debeli zidovi konstruirani su tako da mogu izdržati i najjače udare valova.

Restoran pod morem u Norveškoj | Author: Arhitektonski studio Snøhetta Arhitektonski studio Snøhetta
- Zgrada povezuje zemlju i podmorje. S kopna se na vrlo dramatičan način spuštate kroz betonsku cijev do podmorja i možete iskusiti nešto što inače nikad ne bi mogli, kaže Rune Grasdal, voditelj projektnog tima. 

Posjetitelji će moći uživati u raznim jelima na tri razine, a kapacitet restorana je 100 osoba. Ispod ulaza i garderobe je šampanj-bar koji označava mjesto na kojem se iz obale silazi u more. Na nižoj etaži bit će blagovaonica s dva dugačka stola i nekoliko manjih smještenih pored velikog akrilnog prozora visokog oko 4 metra. 

Centar za podmorje

Grasdal, koji je usporedio zgradu s periskopom, rekao je da je važno da se ljudi osjećaju sigurno, a ne klaustrofobično. Da bi se to postiglo, dizajnerski tim je uzeo u obzir mnoštvo elemenata, poput prirodnih materijala kao što je hrastovina i, naravno - dobra rasvjeta. 

Restoran pod morem u Norveškoj | Author: Arhitektonski studio Snøhetta Arhitektonski studio Snøhetta
- To bi trebalo biti uzbudljivo iskustvo, ali ljudi bi se također trebali osjećati sigurno i dobro kad tamo sjede i kad uživaju u hrani".

Konfiguracija terena odredila je i dizajn koji je smješten u gruboj betonskoj ljusci, kako bi se za njega mogle lijepiti dagnje i druge školjke. 

Izvan radnog vremena restoran će biti ujedno i centar za istraživanje morske biologije, s planiranim eksperimentima za proučavanje ponašanja morskih organizama tijekom mijena godišnjih doba. 

Inače, u Hrvatskoj je prvi podvodni restoran izgradio Zlatan Plenković, vinar iz Svete Nedjelje na Hvaru, i to 2003. godine. Restoran u marini nije na tolikoj dubini, a nije imao ni tako veliko staklo, poput ovog norveškog. Zbog udara jakog juga staklo je ipak puklo, pa ga je Plenković zamijenio manjim, koje i danas uspješno odolijeva i najjačem jugu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.