Style
2846 prikaza

Istarski biser: CNN oduševljen Grožnjanom

Grožnjan
1/7
Wikipedia
Među 14 srednjovjekovnih gradića na vrhovima brda u cijeloj Europi, moćna TV kuća preporuča dolazak i u Istru

Pitoreskna brda nisu samo u bespućima nenaseljenih planina. Kako piše CNN, neki gradići i sela jednostavno odišu posebnom aurom.

U nastavku pročitajte koje gradove su odabrali kao najljepše u Europi.

1. Brdo svetog Mihovila, Engleska

Smješten posred zaljeva Mount u Cornwallu, ovaj otok vjerojatno je najslavnije mjesto u jugozapadnoj Engleskoj. Osim srednjovjekovnog dvorca, tu je i crkva koja datira iz 12. stoljeća, a s vrha se pruža predivan pogled na more.

2. Mont Saint-Michel, Francuska

Možda najpoznatije selo na brdu u Francuskoj, ako ne i cijeloj Europi, Mont Saint-Michel u Brittanyu bio je samostan od 8. stoljeća,a  danas je dom za 40-ak ljudi.  
Donji zidovi i jednostavne ribarske kuće se strmo spuštaju padinom brežuljka unutar zidina opatije, na vrhu kojeg je smješten samostan iznad rijeke.

3. Oia, Santorini, Grčka

Santorini | Author: Wikipedia Wikipedia
Stotine kruzera i dnevnih charter letova mogu ovaj otok učiniti tijesnim. Ipak, ako krenete prema Oiji, na sjevernom dijelu, naići ćete na selo s bijelim kućama i plavim kupolama. Odavde puca pogled na predivan zalazak sunca koji 'kvari' nekoliko otoka. Najbolji pogled je ipak s bara na vrhu uz pivo Mythos.

4. Heptonstall, Yorkshire, Engleska

Smješten iznad gradića Hebden Bridgea, Heptonstallove kamene ulice ostavljaju na turiste sablastan, mističan osjećaj. Suđenja vješticama tijekom 17. stoljeća bila su vrlo česta, a ovaj dio Yorkshirea poznat je po poganskim običajima.
Ruševine crkve iz 12. stoljeća stoje nad dolinom, dok je na groblju iz 19. stoljeća sahranjena pjesnikinja Sylvia Plath. Njen bivši muž, pjesnik Ted Hughes, rođen je u obližnjem Mytholmroydu.

5. Bardi, Italija

Bardi, Castello di Landi | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pejzažem dominira Castello dei Landi, dvorac iz 9. stoljeća koji nadgleda dolinu Ceno u sjevernoj Italiji. Do Bardija se dolazi kratkom vožnjom od Parme a iz daljine izgleda kao da je nemoguće doći do dvorca jer stoji na stijeni. Vijugavom cesticom ipak ćete se ubrzo naći na malom trgu s crkvicom sv. Ivana Battista. Uz kafiće i pizzerije brzo ćete se uputiti u lokalnu kuhinju i kulturu jednog od najljepših mjesta u Italiji.

6. Beaumes-de-Venise, Francuska

Ispijajući čašu lokalnog Cotes du Rhone s pogledom na vinograde, teško se ne zaljubiti u Beaumes-de-Venise, nazvanu po špiljama na okolnim brežuljcima.
Vožnja vinskom stazom  koja prolazi kroz ovaj dio Provence pruža zadivljujući pogled na brdo Dentelles de Montmirail, podnožje Mont Ventouxa. Uske ulice završavaju u ruševinama dvorca iz 12. stoljeća. Savršeno za hodanje nakon ručka.

7. Bad Gastein, Austrija

Duboko u austrijskim Alpama, Bad Gastein ima dugu povijest kao lječilište. Termalne izvorske vode godišnje privlače tisuće posjetitelja, no njegov položaj visoko u planinama i njegovo mjesto točno na vrhu slapova Gasteina znači da je to meka za penjače, skijaše i avanturiste.

8. Arcos de la Frontera, Španjolska

Arcos de la Frontera | Author: Wikipedia Wikipedia

Andalucia's pueblos blancos (bijela sela) su neke od najljepših sela u Europi. A Arcos je najpoznatiji. S maurskim dvorcem iz 11. stoljeća, nizom crkava i bazilika koje nadahnjuju i, naravno, klasičnih, bijelih kuća, ovo je selo koje zahtijeva fotografiranje i divljenje iz svakog kuta.

9. Grindelwald, Švicarska

Grindelwald je vjerojatno najljepše selo u Švicarskoj. Njegove klasične drvene kuće smjestile su se među nekim od najviših planina u Alpama, čineći ga krajnjom destinacijom za skijaše zimi. Šetači i penjači ovamo dolaze tijekom ljeta ne samo zato da bi osvajali vrhove nego da bi šetali stazama ukupne duljine oko 300 km. 

10. Civita di Bagnoregio, Italija

Bagnoregio | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Civita di Bagnoregio polako nestaje. Visoravan na kojem se nalazi ovo malo naseljeno mjesto, se raspada. Mnoge klasične kamene zgrade urušile su se tijekom stoljeća jer je mjesto naseljeno već 2500 godina. Danas turizam čuva ovo prekrasno selo na vrhu, a njegovo malobrojno stanovništvo doista živi na rubu. Prekrasna crkva San Donito može se vidjeti kilometrima iznad doline rijeke Tiber.

11. Grožnjan, Hrvatska

Istarski poluotok Hrvatske blagoslovljen je brojnim brežuljkastim selima. To je "Grad umjetnika" zbog velikog broja glazbenika, slikara i mislilaca koji su se ovdje preselili pedesetih godina prošlog stoljeća, pa je dobro istražiti galerije. Pogledi na dolinu Mirne, zajedno s baroknim crkvama zavrijedili su da se nekoliko dana provede u Grožnjanu. nu.

12. Mdina, Malta

Mdina, Malta | Author: wikimedia wikimedia

13. Taormina, Sicilija, Italija 

Taormina, Sicilija | Author: Pinterest Pinterest
Taormina i dalje privlači turiste. Može se doista uživati, a lako je vidjeti i zašto: blistavi vidici, veliko plavetnilo, veliki antički teatar - drugo najveće grčko kazalište na Siciliji. Pogled na Etnu...

14. Monsaraz, Portugal

Monsaraz, Portugal | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Na mjestu najstarijih naselja u Portugalu, Monsaraz iako na brežuljku, zauzimali su mnogi osvajači - od Maura do Vizigota.  Danas, dvorac iz 14. stoljeća privlači zato turiste. S visokih zidina pruža se nezaboravan pogled na okolne maslinike i branu  Alqueva. Nikako ne propustiti domaće vino i pogled na zalazak sunca.
 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 11:01 26.Svibanj 2018.

    prekrasni santorini