Style
5884 prikaza

Ljepše od Havaja: Natječu se tko će imati luđi hotel

Kinesko ljetovalište na otoku Hainanu
1/5
LAVA Architecture
Deseci svjetski poznatih arhitekata natječu se tko će projektirati grandioznije hotele i zabavne parkove

U Kini niče nesvakidašnje ljetovalište koje bi uskoro moglo postati nova meka za milijune turista iz cijelog svijeta. Ovo je rajski otok u južnoj Kini i zovu ga 'Kineskim Havajima'. Nalazi se u najmanjoj i najjužnijoj provinciji NR Kine, a ujedno je i najveći kineski otok. 

Kinesko ljetovalište na otoku Hainanu | Author: LAVA Architecture LAVA Architecture

No, nije riječ samo o prirodnim ljepotama otoka Hainan koji privlače tisuće turista, nego su to i gradovi Sanya i Haikou.  
Spektakularni novi hoteli i zabavni parkovi niču posljednjih godina jedan za drugim.  

"Ti gradovi su poput otoka koji rastu iz mora. Arhitektura je takva da vizualno doista izgledaju kao da su neboderi izronili iz morskih dubina. Oblikom podsjećaju na koraljne grebene ili morske zvijezde, a ostavljaju dojam kao da su jedna cjelina sastavljena od različitih dijelova, kaže Ma Yansong, osnivač i partner u arhitektonskom studiju Mad Architects. 

Kinesko ljetovalište na otoku Hainanu | Author: M CO Design M CO Design

Ako ulazite u grad s istoka, proći ćete pored tuceta tankih, poput drveća elegantnih zgrada koje su dio Beauty Crown Grand-Tree Hotela, koji se otvorio 2016.u samom središtu Sanya. 

Sjevernije, u smjeru Haikou, drugog grada na otoku Hainan, naići ćete na veliki broj yin-yang simbola, za koje projektanti kažu da će biti veliki zabavni kompleks Nanhai Pearl. 

Apartmani i vile

Prostire se na oko 440.000 četvornih metara na Lingshui Bayu, a blizu Sanya, projektantska kuća M CO Design upravo raste Aloha hotel i još jedan veliki zabavni park.

Inspiriran famoznom Waikiki Beach, na Havajima, doista ovaj kineski otok nosi s pravom nadimak 'Kineskih Havaja'. 
Odmaralište će sadržavati tisuće hotelskih soba, apartmana i vila za tisuće turista, bez obzira na njihovu platežnu moć. 

Kinesko ljetovalište na otoku Hainanu | Author: M CO Design M CO Design

"Ako pogledate hotele u Waikikiju, oni su baš kao i ovdje, smješteni uz samu obalu. To je najveća stvar koju smo ikada izgradili", kaže arhitekt Myklebust.

Budući da je već sad u trećoj fazi izgradnje, projekt će se vjerojatno završiti tijekom 2019. godine, dodaje arhitekt.

Ponosni da troše novac

- Izazov projekta je izgraditi nešto tako veliko i tako umjetno i učiniti ga prirodnim. Inspiraciju obično nalazimo u prirodi i u njezinoj geometriji, njezinim procesima i svim onim što vidimo i doživimo boraveći u prirodi, kaže arhitekt. 

To je ujedno i objašnjenje odakle ideja za početnu fazu otoka koji je dizajniran u obliku lotosovog cvijeta s pet zasebnih latica koje izlaze iz središta, koju je zamislio Chris Bosse, arhitekt i osnivač projektantskog i dizajnerskog studija LAVA. 

Kinesko ljetovalište na otoku Hainanu | Author: YWS Design & Architecture YWS Design & Architecture

- Ipak, svrha naših projekata nije dizajniranje zbog same arhitekture. Arhitektura nije sama sebi svrha. Pokušavamo dizajnirati tako da bi se ljudi osjećali ponosni što troše svoj novac na ovoj lokaciji, kaže on. 

Glasnogovornik još jedne grandiozne građevine - Paramount hotela i odmarališta, potvrdio je CNN-u da se dovršenje ovog nesvakidašnjeg ljetovališta predviđa za 2020. godinu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.