Style
31616 prikaza

Milijarderi na Jadranu: Bogate udovice, Putinovi frendovi...

Jahta Carinthia VII
Screenshot
Vlasnici plaćaju apsolutno nevjerojatne svote novca kako bi u luksuznom okruženju uživali na Jadranu

Novo ljeto na Jadranu je nova prilika za milijardere da pokažu svoje plutajuće ljubimce na plavom moru. Jadran je posebno popularan zbog relativno mirnog mora i ogromnog broja sunčanih sati. Pregledavajući razne izvore informacija, odabrali smo dvije megajahte i njihove živopisne vlasnike da prikažemo koliko različitih ljudi dolazi u naše susjedstvo.

Počnimo s Viktorom Vekselbergom i njegovom luksuznom jahtom Tango koja se nalazi u crnogorskoj luci Tivat. Ponosni graditelji 150 milijuna dolara vrijedne jahte, nizozemsko brodogradilište Feadship ovako su opisali luksuzno čudo gradnje.

"78-metarski Tango prikazuje simbiozu stila, performansi i praktičnosti. Aluminijske palube odaju dojam kao da je izgrađena od stakla. Divite se i načinu na koji se metalik siva boja kombinira sa sjenama i udubljenjima u oblikovanju strukture.

Pogledajte galeriju

1/6

Ostala vanjska područja na koja trebate obratiti pažnju je duboki bazen palubi mosta i zimski vrt na glavnoj. Potonji je savršeni prostor na otvorenom i zatvorenom, pun svjetla, ali potpuno otvoren, klimatiziran, ali okružen prozorima koji dopuštaju svjež zrak. Kada je Tango usidren na krmi, zimski vrt je zatvoren s krmene strane, udvostručavajući duljinu glavne palube dok istovremeno osigurava potpunu privatnost u marini.

Tango je primjer iznimno inovativne jahte i rezultat fantastičnog timskog duha između Feadshipa, dizajnera eksterijera i interijera u Eidsgaard Designu, vlasniku i njegovim predstavnicima".

A vlasnik je uistinu živopisan čovjek. Vekselberg je rođen u Ukrajini, ali je obrazovanje završio u Moskvi gdje je ostvario i poslovni uspjeh. Osim što je suvlasnik najveće aluminijske kompanije na svijetu, ali ima udjele u brojnim kompanijama iz energetskog sektora. Vlasnik je najveće privatne kolekcije Fabergeovih jaja, ali za njime se povlače i brojne kontroverze zbog bliskih veza s Vladimirom Putinom.

Jahta Exellence V ZA ODLIKAŠE Style Luksuzna jahta na kojoj se može oploviti svijet

2008. godine je sudjelovao u trgovini zgradom bivše mađarske ambasade u Rusiji. Oporbeni aktivisti Aleksej Navalni je otkrio da je Vekselberg kupio od Mađara zgradu za 21 milijun dolara i odmah je prodao Rusiji za 116 milijun, dok je neka tržišna cijena bila pedesetak milijuna. 

U posljednje vrijeme je dospio u javnost nakon što je otkriveno da je njegova američka kompanija donirala stotine tisuća dolara Michaelu Cohenu, odvjetniku Donalda Trumpa. Od travnja ove godine Vekselberg je završio pod američkim sankcijama.

Druga zanimljiva jahta je Carinthia VII u vlasništvu bogate austrijske udovice Heidi Horten. Ona je naslijedila bogatstvo Helmuta Hortena, osnivača i nekadašnjeg vlasnika lanca robnih kuća Horten AG. Upoznali su se kad je Heidi imala samo 19 godina, a Helmut je bio u svojim kasnim pedesetima. Trenutačno se njeno bogatstvo procjenjuje na 2,6 milijardi dolara.

Pogledajte galeriju

1/7

Priča se da je Heidi sredinom devedesetih čula za gradnju jahte Limitless za vlasnika Victoria's Secreta, Lesa Wexnera, i totalno poludjela jer je bila uvjerena da je riječ o čistoj kopiji njene jahte Carinthia VI pa je odlučila da joj treba nešto bolje i veće. Rezultat je 180 milijuna dolara vrijedna Carinthia VII trenutačno usidrena u Veneciji, a prema dostupnim podacima je njena posljednja plovidba bila kratki izlet do Rovinja i natrag u Veneciju. 

Porinuta je 2002. godine u Bremenu i bila je dva metra dulja od omrznute Limitless, točno 98 metara. 

Dizajner Tim Heywood je koristio pametne vizualne trikove kako bi postigao nevjerojatno moćan profil Carinthije VII. Najočigledniji je to što, gledano s pretvaraju u ono što se na prvi pogled čini kontinuiranim trupom i vidljivi su tek iz blizine. Tamna plava boja trupa, koju proizvođači, Awlgrip, sada prodaju kao 'Carinthia Blue', pomažu stvoriti ovaj trompe l'oeil efekt. Neke neophodne tehničke značajke kao što su krila mosta i usis zraka postale su glatko oblikovane izbočine u nadgradnji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.