Style
5621 prikaza

Ova jahta ima nešto što nema nijedna druga na svijetu

Superjahta Lady S
1/3
Screenshot/Youtube
Ostatak broda dizajniran je tako da bude što je moguće tiši, kako ne bi smetao tom filmskom doživljaju

Američki milijarder Daniel Snyder, ponosni vlasnik Washington Redskinsa, momčadi iz NFL-a, svom popisu vrijednih pokretnina dodao je i novu superjahtu, opremljeno Imax kinom kojeg je platio oko tri milijuna dolara. Čini se kako putovanja na razne dijelove svijeta ovom 93 metar dugom jahtom Snyderu nisu bila dovoljna bez prave kino kućne zabave. 

Jahta nazvana Lady S, koju je izgradio Feadship, bila je zapravo "posebna i neobična želja" čovjeka koji je vlasnikom NFL momčadi postao 1999. godine. 

"Želio je Imax, to je bio njegov glavni zahtjev", rekao je Jan-Bart Verkuyl, CEO Royal Van Lent Shipyarda. Vlasnika je odbio identificirati i samo ga je opisao riječima "američki milijarder". The Guardian je zahvaljujući svojim izvorima došao do podataka kako su kupci skupocjene jahte koja je koštala više od 100 milijuna dolara, 54-godišnji Snyder i njegova supruga Tanya.  Preuzeti bi ju trebao na proljeće. Ove informacije odbio je komentirati njegov glasnogovornik.

Superjahta Stiletto Stiletto Life Superjahta koja je raj na zemlji - ima i svoj vodopad

Par je vlasnik manje jahte Lady Anne, cijene 70 milijuna dolara. Bili su na predstavljanju jahte Lady S u nizozemskom gradiću Kaagu prošlog listopada. 

"Zahvaljujemo direktoru Jan-Bart Verkuylu i svima što su nas odveli na to nevjerojatno putovanje", bila je njegova izjava tada.

Većina takvih luksuznih superjahti opremljena je kino dvoranom, no Lady S, koja je donedavno bila poznata pod nazivom Projekt 814, prva je jahta sa Imaxom.

Superjahta Lady S | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Prostor Imaxa se proteže na dvije etaže, pa je zapravo kako je naglasio Verkuyl "jahtu trebalo sagraditi oko Imaxa". U nizu prostorija sa različitim sadržajima, nalaze se 8K HD tv-i. Unutrašnjost jahte opisali su sličnoj "lijepoj i suvremenoj kutiji za nakit".

Svoje veliko bogatstvo Snyder je stekao prodajom kompanije Snyder Communications francuskom milijarderu Vincentu Bolloréu za dvije milijarde dolara i to 2000. godine. Većinski je vlasnik Washington Redskinsa koje je kupio 1999. godine za 800 milijuna dolara. Bio je izložen pritisku promjene naziva momčadi jer vrijeđa Afroamerikance. Unatoč pozivima od tadašnjeg predsjednika Baracka Obame, ime se nije mijenjalo. 

"Nikada nećemo promijeniti ime. NIKADA, možete slobodno upotrijebiti velika slova", rekao je Snyder 2013. godine u razgovoru za USA Today.

Potreba za gradnjom Imaxa učinila je proces izgradnje jahte "kompliciranim i skupocjenim" kako je rekao Ed Beckett koji je radio na dizajnu. Ostatak broda trebao je biti dizajniran tako da bude što je moguće tiši, kako ne bi smetao tom filmskom doživljaju.

"Ne može se dogoditi da zvukovi Imaxa putuju do kabina, isto kao što se zvuk ili vibracije motora ne smiju osjetiti u kinu. Ne bi ni dobili certifikat od Imaxa da je bilo drugačije, a to je vlasniku jahte bila najvažnija stvar", rekao je, 

Troškovi izgradnje procjenjuju se na nekoliko milijuna. Glasnogovornik Imaxa, koji imaju mnogo zahtjeva super bogatih klijenata, pa su i osnovali poseban odjel, nije želio komentirati ove navode zbog zaštite klijenta. Privatni Imax opisat će zabavnim sadržajem koji je kreiran za one koji žele prigrliti budućnost, a živjeti u današnjem vremenu. 

Prvi privatni Imax izgrađen je za jednu zvijezdu na Beverly Hillsu 2016. godine, a nakon toga i u SAD-u, Londonu i Indiji. Cijena je oko dva milijuna dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.