Style
11094 prikaza

Ovu zgradu godišnje posjeti milijun turista

Casa Mila, La Pedrera
1/8
DPA/PIXSELL
Zgrada se gradila od 1905. do 1910. godine kada je i dobila naziv "La Pedrera"

Art Nouveau je stilski pravac u umjetnosti koji se javio kao reakcija na akademizam i eklekticizam, a ovakve znamenitosti u Barceloni su među najpopularnijima, koje godišnje posjeti oko milijun turista. Ali to nije uvijek bilo tako.

Gaudijeva Casa Mila (La Pedrera) 1970-ih godina izgledala je tužno i vijugavo, a fasada joj je bila zapuštena. To je stambena zgrada u Barceloni koja gleda u ulicu Passeig de Gràcia, i jedno je od ključnih djela slavnog arhitekta Antonija Gaudíja.

Casa Mila, La Pedrera | Author: Thinkstock Thinkstock
Zgrada se gradila od 1905. do 1910. godine kada je i dobila naziv "La Pedrera", što na katalonskom znači "kamenolom", zbog svoje nepravilne kamene fasade koja izgleda kao prirodna kamena litica. 

Ova zgrada je najpotpunije Gaudíjevo djelo i njegovog koncepta prirodne arhitekture. Ona predstavlja kamenu planinu napravljenu ljudskom rukom s brojnim nepravilnim prozorima koji izgledaju kao otvori pećina i s balkonima od kojih svaki ima jedinstvenu ogradu od kovanog željeza. 

Casa Mila, La Pedrera | Author: Craig Cormack Craig Cormack
Danas, osam od deset turista u Barcelonu dolazi zbog njene arhitekture, uglavnom Gaudijeve. Procjenjuje se da oko 500 ljudi dnevno provodi više od pola sata razgledavajući upravo La Pedreru. 

"Ova kuća je postala jedinstven Gaudijev arhitektonski jezik i razvoj secesije u Barceloni", rekla je arhitektica Marta Antuñano. 

Gaudí je na krovu zgrade ostvario potpunu umjetničku slobodu mašte u oblikovanju terase s vrtovima oko velikog dvorišta koje je ispunjeno zakrabuljenim mističnim čudovištima (unikatni dimnjaci).

Dimnjaci na La Pedreri | Author: Wikipedia Wikipedia
U ovom apstraktnom ambijentu Gaudí je ostvario sve odlike nadrealizma koji će se kao umjetnički pravac pojaviti tek dvadesetak godina kasnije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:44 28.Lipanj 2017.

    super