Kultura
2770 prikaza

Megagrađevine: Ovo je sedam čuda moderne arhitekture

Hotel Abraj Kudai
Facebook
Inženjeri i arhitekti diljem svijeta pomiču granice dosadašnjih mogućnosti izgradnje

Od Bliskog istoka do Kine, svi grade veće i bolje nego prije. Točnije, trude se to učiniti.

Guardian je izvukao najbolje od najboljih, pa donosimo njihov popis sedam svjetskih čuda:

Pekinška zračna luka

1980-ih godina, britanski arhitekt Norman Foster revolucionirao je terminal na Stanstedovom aerodromu i promijenio dotadašnju gradnju. No sad bi Zaha Hadid trebala postići čudo na pekinškom Daxing aerodormu, koji će biti najveći na svijetu.

Novi terminal imat će radijalni oblik koji bi trebao smanjiti duljinu putovanja putnika, a od jednog do drugog kraja će 'krakovi' biti udaljeni više od jednog kilometra.

Pekinška zračna luka | Author: Render by Methanoia © Zaha Hadid Architects Render by Methanoia © Zaha Hadid Architects

Kraljevski toranj u Jeddahu u Saudijskoj Arabiji

Iako 828 metara visok Burj Khalifa trenutno plijeni pažnju u Dubaiju, stanje bi se moglo promijeniti kad gradnju Kraljevskog tornja završi isti čovjek zaslužan za gradnju dotad najvišeg tornja - Adrian Smith. Kraljevski toranj trebao bi biti viši od jednog kilometra.

Kraljevski toranj | Author: Jeddah Economic Company/Adrian Smith + Gordon Gill Architecture Jeddah Economic Company/Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

Hong Kong- Zhuhai-Macao most 

Kinezi su planirali povezati Hong Kong, Zguhai i Macao još otkad su povratili Hong Kong 1999. godine. 50 kilometra duga cesta bit će najdulji vodeni raspon na svijetu koji će preuzeti titulu od jednog drugog kineskog mosta u Jiaozhou zaljevu.

Hong Kong-Zhuhai-Macao most | Author: promo promo

Černobilski reaktor u Ukrajini

Inženjeri SSSR-a koji su černobilsku nesreću stavili pod kontrolu izgradili su betonski sarkofag dizajniran tako da pokrije rupu koja se otvorila iznad uništenog reaktora. Upravo se gradi nova čelična konstrukcija, koja će se podići iznad reaktora, nakon čega može početi proces rušenja iznutra.

Sve u svemu, riječ je o užasno kompliciranom projektu kojem možemo samo poželjeti puno sreće.

Černobilski reaktor | Author: promo promo

Hotel Abraj Kudai u Meki 

Područje oko Kaaba u Meki predstavljat će šumi kranova sljedećih nekoliko desetljeća - dom, jer se tamo nadograđuje velika džamija u kojoj bi svake godine na obilježavanju blagdana moglo okupiti više od dva milijuna hodočasnika.

Ova četvrta najveća građevina na svijetu pružit će luksuzni smještaj u najpopularnijoj lokaciji islama. Ova transformacija će u potpunosti redefinirati Meku, dok mnogi plaču da se islamu oduzima fizička arheologija.

Hotel Abraj Kudai  | Author: Dar Al-Handasah (Shair and Partners) Dar Al-Handasah (Shair and Partners)

Londonska podzemna željeznica Crossrail

Iako su mnoge podzemne željeznice izgrađene diljem svijeta, logistički manevar koji je bio potreban kako bi milijunski grad nastavio funkcionirati iznad zemlje, bio je vrlo zahtjevan, a dosadašnja postignuća su se pokazala dostojnima svake pohvale. 

Londonska podzemna željeznica Crossrail | Author: Crossrail Flikr Crossrail Flikr

Stadion FFR Grand Stade u Parizu

Za velike sportske događaje ništa nije važnije od velikog stadiona. Građevina koja 90 posto vremena stoji zatvorena i usamljena, a zatim ugošćuje ogromne mase, predstavlja izuzetno težak zadatak, s kojim se bore arhitekti Populousa dok pokušavaju završiti stadion prije francuske ragbijaške federacije koja će ugostiti oko 82.000 navijača.

Ovaj stadion predstavnik je nove generacije koja ide prema veličanstvenijem, građanskom izgledu. 

Stadion FFR Grand Stade  | Author: Populous & Ateliers Populous & Ateliers
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.