Style
2142 prikaza

Rekordna 2017.: Nikad više izgrađenih nebodera u povijesti

Dubai Marina
1/10
Thinkstock
Stambene zgrade nastavljaju se penjati, a sve češće one imaju kombiniranu namjenu

Tijekom 2017. godine izgrađeno je više nebodera nego li ijedne godine ikad prije, govore podaci koje je objavilo Vijeće za visokih građevina i urbanog stanovanja - CTBUH. 

Ukupno je izgrađeno 144 nebodera visine 200 metara ili viših, što je u odnosu na 2016. godinu porast od 13 posto. Kina i ovdje dominira popisom koji je objavljen u izvješću CTBUH-a nego tijekom bilo koje druge godine u povijesti, prema podacima objavljenim danas od Vijeća visokih zgrada i urbanog staništa (CTBUH).

Od njih, južna metropola Shenzhen prednjači jer je u tom gradu niknulo 12 nebodera samo tijekom godine na izmaku, što je više nego u cijelim Sjedinjenim Američkim Državama. . 

Financijski centar Ping u Shenzhenu | Author: Wikipedia Wikipedia
Shenzhen je također dom ovogodišnjeg najvećeg novog nebodera, Financijskog centra Ping koji je ove godine postao 14. najviša zgrada na svijetu, visine 599 metara.  

Grad Nanning, u pokrajini Guangxi u Kini, bio je na drugom mjestu, nakon što je završio sedam novih visokih struktura, dok je Chengdu zahvaljujući indonezijskom kapitalu iz Jakarte, završio pet nebodera.

Neboderi u Nanningu | Author: Wikipedia Wikipedia
Kineski gradovi Changsha i Wuhana pridružili su se New Yorku, Torontu, južnokorejskom Busanu i sjevernokorejskom glavnom gradu Pyongyangu - gradovima u kojima je ukupno niknulo u zadnjih 12 mjeseci po četiri gorostasa.

- No, dok se globalni trend izgradnje kreće prema nebu, tržište se mijenja, kaže Shawn Ursini, urednik baze podataka CTBUH-a Centra za nebodere.

- Među stambenim neboderima najveći udio je onih čija visina je najmanje 200 metara. Ako se vratite na kasni kraj 20. stoljeća, gotovo se moglo pretpostaviti da će svaka građevina te veličine biti uredska zgrada., kaže Ursini i nastavlja:

Dubai Marina | Author: Wikipedia Wikipedia
- Ali to više nije slučaj. Stambene zgrade, iako još uvijek ne u velikim brojevima, nastavljaju se penjati, a sve češće one imaju kombiniranu namjenu i obično su stambeno-poslovni kompleksi, što je najčešći slučaj sa supervisokim neboderima, iznad 300 metara.

Od ovogodišnjih 10 najviših novih objekata, pet ima odredbe za stambenu uporabu, uključujući Dubai's Marina 101, koja je visoka 425 metara.

Unatoč dominaciji Kine u izgradnji nebodera, izvješće CTBUH kaže da je 2017. bila dosad najraznolikija godina kad je riječ o geografskoj lokaciji visokih zgrada. 

Na popisu su se našle ukupno 23 zemlje, pri čemu su mjesta poput Šri Lanke i Kenije po prvi puta izgradile zgrade iznad 200 metara.

- Visoke zgrade i dalje imaju ekonomskog smisla, rekao je Ursini, koji predviđa da će se do kraja 2018. dovršiti još više nebodera nego li u 2017.  a brojka bi se trebala kretati do čak 160 nebodera, no kako kaže, sve će to ovisiti o daljnjem ekonomskom zamahu u Kini. 

Najviši neboderi

Lotte World Tower | Author: Wikipedia Wikipedia
Lotte World Tower, Seoul

Wilshire Grand Center | Author: Wikipedia Wikipedia
Wilshire Grand Center, Los Angeles

White Magnolia Plaza, Šangaj | Author: Wikipedia Wikipedia
White Magnolia Plaza, Šangaj

China World Trade Center | Author: Wikipedia Wikipedia
China World Trade Center, Peking

Skyland Istanbul | Author: Wikipedia Wikipedia
Skyland Istanbul

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.