Style
1810 prikaza

Slovenci od grožđa iz Istre rade vino u Italiji

Vino
Thinkstock
Na zemljištu koje prije 10-ak godina nitko nije obrađivao, danas su vinogradi malvazije i talijanske sorte montepulciano d’Abruzzo

Miriše more u vinogradu Monte Rosso nedaleko od Savudrije iako se ne vidi s dijelova stjenovitog rta zasađenih malvazijom istarskom bijelom i, čini mi se prvi put kod nas, talijanskom sortom montepulciano d’Abruzzo. Ako je i ima, nitko je ne puni u bocu kao sortno vino. U regiji Abruzzo, čije ime nosi, te širom središnje te južne Italije, gdje ga uzgajaju, daje moćna vina tamnocrvene, gotovo crne boje s izraženim zrelim taninima pa ga često miješaju s crvenim sortama vitkijeg tijela kako bi ih ojačali. Ili montepulciano učinili nježnijim.
 
Berba 2015. pokazala je da na Crvenom vrhu, što je slobodni prijevod naziva vinogradarskog položaja, montepulcianu dodane nježnosti ne treba. Stjenovit i blago nagnut teren ima i posebnu mikroklimu, suhu i vjetrovitu, što smanjuje rizik od bolesti grožđa, a blizina mora utječe na to da su vina svježa i ukusna. Sortu ne treba miješati s glasovitim toskanskim Vinom Nobile di Montepulciano koje oko istoimenoga gradića rade od sorte sangiovese. Da je montepulciano s malim slovom u Italiji velik po značaju govori i podatak kako tamo raste na gotovo 30.000 hektara, što je za oko 40 posto više od svih hrvatskih vinograda. 

Ovaj je članak dio naše pretplatničke ponude. Cjelokupni sadržaj dostupan je isključivo pretplatnicima. S pretplatom dobivate neograničen pristup svim našim arhiviranim člancima, ekskluzivnim intervjuima i stručnim analizama.
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.