Style
2134 prikaza

Slovenci svojataju orahnjaču zbog Melanie

Melania i Donald Trump na putovanju u Europi
Reuters/Pixsell
Papa Franjo tek je usput spomenuo orahnjaču, ali poduzetni Slovenci već su se bacili na posao

Trebala je to biti tek još jedna usputna izjava Pape Franje. Tijekom američkog posjeta Vatikanu upitao je Melaniju čime to hrani Donalda, zar mu daje toliko potice, a ona se malo nasmijala i tek kasnije shvatila o čemu on priča, prenosi britanski Telegraph. 

U izvješćima iz Vatikana većina stranih novinskih agencija razumjela je da je Sveti otac Melaniju, nekoć manekenku, rođenu u Sevnici kod Krškog,  pitao čime hrani Donalda Trumpa, možda "pizzom", na što je ona u neprilici odgovorila potvrdno. 

Papa je, međutim, pitao za poticu, tradicionalni bogati slovenski blagdanski kolač, vrlo sličan hrvatskoj orehnjači, ali se zavijeno tijesto prije stavljanja u pećnicu, umjesto mljevenim orasima, može ispuniti i nekim jeftinijim nadjevom, na primjer makom ili mljevenim rogačem, a nekada se čak punila i čvarcima, baš kao i tradicionalna hrvatska žumberačka "povitica". 

Slovenski mediji navode da je papa Franjo, Argentinac talijanskog podrijetla, ljubitelj pizze, ali i slovenske potice koju je upoznao kao ukusno jelo, jer je njegova nećakinja Maria Ines Narvajo udata za Argentinca slovenskog podrijetla, u čijoj se obitelji i nakon preseljenja preko Atlantika potica često pekla pred velike blagdane i što je smatrano kao slovenski gastronomski specijalitet.

Sada tamošnje ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s obrtničkom komorom, traži od Bruxellesa da zaštite njihovu poticu i izvorno porijeklo. Time bi se standardizirao recept i točan način pripreme ovog ukusnog deserta, ali i slijedio talijanski primjer koji su zaštititili napolitansku pizzu, prošek i tiramisu. Uspiju li Slovenci progurati svoju ideju kroz europsku birokraciju, samo slastičarne koje slijede izvorni recept moći će prodavati "slovensku poticu".

Budući da je i u Hrvatskoj popularna orahnjača, možemo realno očekivati sličnu bitku kakvu smo mogli vidjeti zbog istarskog terana. Nakon nekoliko godina žestokih rasprava, Europska komisija je dopustila korištenje imena sorte teran, ali samo za vina sa zaštićenom oznakom porijekla Hrvatska Istra.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.