Style
3161 prikaza

Stvari koje su posjedovale slavne zvijezde

Marilyn Monroe
Wikipedia
Sakupljači suvenira otkrivaju kako dolaze do tih rijetkih stvari, kako im provjeravaju autentičnost te kakve su cijene

Aukcije suvenira poznatih osoba variraju od impresivnih do potpuno bizarnih, piše Independent.

Cijene su raznolike, a to se vidi i po nedavnoj aukciji u kući Bonhams gdje se klavir iz filma Casablanca prodao za 3,4 milijuna funti. Osim toga, našla se i gitara Jimija Hendrixa za 209 000 dolara i kožna jakna Georgea Harrisona za 110 450 funti.

Slično tome, 2011. su se privatne stvari Elizabeth Taylor poput nakita, odjeće i rekvizita iz filmova prodali za 100,3 milijuna funti. 2015. godine je netko kupio stvari Margaret Thatcher za 4,5 milijuna funti a među njima se nalazio poklon Ronalda Reagana i biserna ogrlica.

Možda neke ne zanimaju slavni u tom smislu riječi, no ličnosti koje su poznate nas sve fasciniraju do neke mjere, smatra Nic McElhatton, šef britanske aukcijske kuće Christie. On je nadgledao aukciju 2002. na kojoj je gornji dio dresa nogometaša Pelea bio prodan za 157 750 funti.

Cijeli je proces pronalaženja i prodavanja stvarčica poznatih osoba zanimljiv i uzbudljiv no zahtijeva puno posla u vezi s dokazivanjem autentičnosti i procjenjivanjem vrijednosti tih predmeta.

'Paul Fraser Kolekcionarstvo' iz Bristola ima u svojem posjedovanju velike kolekcije suvenira slavnih, primjerice od Madonne ili Mahatme Gandija.

Iz organizacije prenose da su trenutno stavili na prodaju uvojak kose Lorda Nelsona za 15 000 funti, Madonnino donje rublje za 4 950 funti, posteljinu u kojima su spavali Beatlesi za 595 funti te božićnu čestitku princa Charlesa i princeze Diane za približno 1 950 funti.

Elvis Presley | Author: Wikipedia Wikipedia
Jedna od bizarnijih aukcija sadržavala je bubrežni kamenac Williama Shatnera kojeg je on sam prodao za 25 000 dolara kako bi prikupio novac u humanitarne svrhe.

Fraser kaže da se primjerice uvojak kose Charlesa Dickensa ili Elvisa Presleya nekome može činiti čudnim no u isto vrijeme to može biti''predivno''.

Sve je počeo kada je Fraser stavio potpisani album Beatlesa na zid kao ukras pa mu je sljedeći dan neki čovjek ponudio 45 funti za njega, što je 15 puta više od normalne cijene albuma. Nakon toga se, od 1970., ''navukao'' na taj biznis suvenirima slavnih ličnosti.

Potvrđivanje autentičnosti predmeta poznatih je proces koji se odvija u nekoliko koraka. Mora se istražiti svaki aspekt povijesti te stvari, uključujući i zadnjeg vlasnika i cijenu.

Nakon što su predmeti potvrđeni autentičnima, određuje se vrijednost koju određuje niz faktora. Primjerice, potpisana fotografija Charlieja Chaplina u svojem poznatom odjelu će biti vrjednija od one u kojoj nosi ''običnu'' odjeću.

Ipak, za neke se predmete zna da će doseći visoku cijenu jer dolaze od najutjecajnijih poznatih ličnosti koje odlaze u povijest kao legende. Tu se može naći imena poput Marilyn Monroe, The Beatles, James Dean, Madonna, Michael Jackson i Lady Gaga.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.