Life
589 prikaza

Donje rublje Eve Braun prodaje se za tisuće dolara - tko to misli kupiti?

Eva Braun i Hitler
Youtube
Sve što je pripadalo vojsci je skupocjeno, što znači da ima velikih izgleda da bi neki to mogli zloupotrijebiti i izgraditi cijelo bogatstvo na tome

U Elmoreu, gradiću s manje od 1.500 stanovnika u Ohiju, nalazi se second-hand prodavaonica u kojoj je u staklenoj kutiji pažljivo izložen par čipkastih gaćica visokog struka u boji lososa, od francuske svile. Na njima stoji ušiveni monogram EB, uz cijenu od 7.500 dolara.

EB bi trebalo predstavljati dugogodišnju ljubavnicu, te kratko vrijeme i suprugu Adolfa Hitlera - Evu Braun. Ernie Scarango, vlasnik trgovine u Elmoreu želio se domoći ovih gaćica otkad je saznao za njihovo postojanje, jer je bio siguran da će to njegovu prodavaonicu razlikovati od ostalih.

Otišao je na aukciju predmeta koji su 'oslobođeni' nakon što su Saveznici zauzeli Berchtesgaden - regiju u bavarskim Alpama u kojoj se nalazilo glavno sjedište nacističke partije, nazvano orlovo gnijezdo, kao i Berghof - Hitlerova omiljena rezidencija. 

Scarangu je na aukciji čuo priču o mladom poručniku D.C. Wattu koji je s ekipom padobranava sletio na legendarni vrh 6. svibnja 1945. godine. Članovi 506. divizije, čiji je D.C. bio navodni član, kasnije su prikazani u poznatoj seriji 'Združena braća'. No kad su tek stupili na tlo, mladi vojnici su punili džepove čime god su stigli. Tako je na aukciji koja je privukla Scaranaga bilo na stotine srebrnine, i slika koje je Hitler slikao vodenim bojama, ali i osobnih komada, kao što su gaćice Eve Braun. 

Gaće Eve Braun | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

To je toliko privuklo Scarangovu pozornost da je odlučio kupiti rublje po cijeni koju do danas ne želi odati. Smatrao je da bi taj komad bilo nešto što bi moglo privući ljude u njegovu trgovinu i o čemu bi mogli pričati, pa bi trgovina na neki način postala poznata i privlačila nove ljude. I njegov plan je itekako uspio.

Scarango je od prvog trenutka uvjeren da je riječ o pravoj stvari, a to mu potvrđuje i pismo koje je došlo s rubljem, a koje bi trebalo potvrditi autentičnost. Pismo je napisao čovjek koji je prodavao - danas 84.-godišnji Charles Snyder, veteran koji se borio u Vijetnamu i Koreji i koji je ostavio trag na gotovo svim forumima kolekcionara vojnih ostavština na internetu. 

Sedam kamiona HItlerovih i Evinih stvari

On danas vodi 'Snyder’s Treasures', točnije prodaje vojne suvenire iz kuće, ali i na vojnim okupljanjima i aukcijama. Na svojoj stranici tvrdi da ima 800.000 predmeta za prodaju, od kojih su mnogi relikti iz Trećeg Reicha.

Prije nekih 20-ak godina upoznao je poručnika D.C. Wattsa na vojnom događaju koji je okupljao kolekcionare. Watts mu je tom priigodom ispričao da je s 506. pješadijom došao iz Afrike u Europu. U Berchtesgaden je stigao taman u vrijeme oslobođenja, a ispod Hitlerove kuće su on i prijatelj pronašli niz tunela koji su vodili do obližnjeg hotela Platterhofa. 

Tamo su pronašli kutije puno Hitlerovih i Evinih stvari, koje su ondje ostavljene na čuvanje. Navodno su Watts i njegov kolega zatim natovarili sedam kamiona s pronađenim blagom i sve su poslali u SAD. 

Eva Braun | Author: Youtube Youtube

Snyder je dotad vidio obično jednu ili dvije stvari, pa je bio impresioniran ovom pričom. Tijekom sljedeće tri godine on je, ili tako bar tvrdi, platio tri milijuna u ratama za cjelokupan sadržaj kamiona, koji su dotad čuvani u nekom skladištu. Među ovim predmetima nalazilo se i stotinjak komada Evinog rublja, pa tako i 20-30 gaćica.

Snyder tvrdi da je analizirao jedan po jedan predmet i da nikad nije tražio dodatnu potvrdu. "Ja sam stručnjak, nije mi potrebno dodatno dokazivanje autentičnosti. Ja sam ispisujem certifikate o autentičnosti, koji zadovoljavaju kupce", objasnio je Snyder.

Watts je umro prije 15 godina, a unatoč njihovom bliskom poslovanju, Snyder tvrdi da nikad nije saznao njegovo puno ime. "Nisam ga ustvari ni pitao nikad. Bio sam zainteresiraniji za kolekciju."

Ali identifikacija D.C. Wattsa misteriozna je gotovo kao i rublje koje je on donio. Postoje brojni kandidati, no nemoguće je utvrditi sa sigurnošću koji bi bio on. u 506. pješadiji ne postoji pak nitko tko se prezivao Watts, pa tu gubi na snazi. 

Kad je Snyder ovo čuo, izjavio je da je moguće da je Watts bio špijun, te je dodao: "Moguće je da je to razlog kako to da je znao što traži i kako to da je tako dobro odabrao i donio natrag prave stvari. Jer sve što je donio je bilo sjajno".

Eva Braun | Author: Youtube Youtube

Snyder je dosad prodao oko 60 posto svega što je kupio od Wattsa, od čega je posljednje nakit Eve Braun. Ali čak i ako Watts nije bio u potpunosti iskren po pitanju svojeg identiteta, Snyder je uvjeren da je njegovo blago pravo. 

Ali među kolekcionarima vojne ostavštine, Evine gaćice su postale razlog za smijeh. "Ta priča kola okolo godinama, te je postala internom šalom", kaže Bill Panagopulos, koji vodi Alexander povijesne aukcije, poznate po tome što se bave suvenirima iz Trećeg Reicha.

Zna se da je Eva Braun zaista imala mogo svojih stvari u Berchtesgadenu, gdje je često boravila, no malo je vjerojatno da je imala na tisuće gaćica. A toliko bi ih moglo biti diljem svijeta, s obzirom da se prodaju posljednjih 20-ak godina, piše Daily Beast.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.