Style
6152 prikaza

Tajne sobe u hotelima koje vam nikada neće ponuditi

Hotelska soba
1/5
U sklopu hotela postoje apartmani i sobe koje nisu za svakoga, a obični gosti vrlo često ni ne znaju da postoje

"Retreat u Plavoj laguni" zove se hotel sa 62 sobe, sakriven u kamenom krajoliku neposredno pored Reykjavika. Otvoren je samo tri mjeseca i jedno je od najzanimljivijih luksuznih mjesta za odmor u Europi. 

Smješten na rubu geotermalno grijanog bazena prema kojem je dobio ime, ima prozore od poda do stropa s prekrasnim pogledom na vulkanske stijene i spa centar. Goste očekuje i jedna posebno atraktivna ponuda - spektakularni pristup prirodi izvan sezone kad je ovo mjesto prepuno turista, otkriva bloomberg.com.

Hotelska soba | Author:

Ali u sklopu hotela postoji jedan apartman za koji zna tek nekolicina gostiju. Prostire se na površini od skoro 200 četvornih metara, na dvije etaže, ima privatni balkon s posebnim pogledom na pejzaž, kuhinju, sobu za ručanje, king-size spavaću sobu s walk-in kupaonicom i wc-om. I što je najvažnije - ima svoj privatni spa u kojem su turska kupelj, finska sauna, kamin s otvorenom vatrom, privatni prostor za plivanje i laguna. 

Cijena? Raskošan apartman košta 10.500 dolara za noć, a najmanje se mora ostati dvije noći. I nije u ponudi na hotelskoj web-stranici. Nema fotografija, nema opisa, nema baš ničega, kao da ne postoji. 

Blue Lagoon na Islandu MOŽE SE Style U islandskom spa-raju uživa se već za 3000 kuna

Apartman Blue Lagoon je poput skrivenog telefonskog broja koji nije javno dostupan: ne možete ga pronaći osim ako već znate da je tu, a rezervacija je samo poziv. U vrhunskim hotelima širom svijeta, ovakve sobe su vrhunac ponude, a razlozi za njihovo postojanje mogu biti različiti. 

Prema riječima direktora hotelskog marketinga, g Mar Massona, apartman Blue Lagoon namijenjen je kao ultimativno mjesto za bijeg. Onima koji žele biti nezamijećeni to osigurava privatni prilaz i obližnji helidrom i privatni let iz Međunarodne zračne luke Keflavik. 

"Nitko nikad ne mora znati da ste tu. Sobu ne mogu vidjeti drugi gosti, a ničim ne daje do znanja da uopće postoji takvo mjesto.", kaže Masson.  

Privatnost nije jedini razlog zbog kojeg se soba ne oglašava na uobičajenom mjestu, preko hotelske web stranice. Ponekad je to naprosto zaštita najvrednije imovine. 

Hotelska soba | Author:
"Recimo da imate vrhunsku sobu u kojoj noćenje košta 2.000 dolara", kaže iskusni Stephen Brandman, koji vodi tvrtku Journal Hotels.

"Ne želite da u njemu odsjedne 10 ljudi od kojih će svatko dati 200 dolara i tu će napraviti veliki party.  Razmislite - biste li u takav apartman pustili 20 maturanata koji slave završetak školovanja i dali im recimo penthouse da tamo provedu nekoliko dana? Što biste s tim dobili osim velikog problema?" 

Bjorn Hanson, sveučilišni profesor hotelijerstva u New Yorku se slaže.

"Sobe u kojima se nalaze skupe i lomljive stvari poput umjetnina, ili glasovira Steinway - gdje postoji previše rizika od mogućeg uništavanja takve imovine, neće biti dostupni širokoj javnosti, nego samo VIP gostima." 

Često se ovi tipovi soba nazivaju "vlasničkim apartmanima".

U Charlestonu će se uskoro otvoriti Hotel Bennett, postoji jednosobni apartman veličine oko 180 četvornih metara i bit će dostupan samo na poseban zahtjev. Čak i tada gosti se mogu čekirati samo uz personalizirani kompjutorski potpis.

Kruzer u Dubrovniku Borba za opstanak Ekonomix 9 jedinih načina za spriječiti da nas turizam ne ubije

U drugim hotelima ovakve se sakrivene sobe nazivaju "partnerskim sobama", što znači da su dostupni samo putem ekskluzivnih klubova za članstvo koji zahtijevaju jako strogu provjeru.

U "Paradise Beachu" na Karibima, na otoku Nevisu, dvije su kuće za odmor na samoj plaži i pridržavaju ih drveni potporni stupovi, a mogu se unajmiti samo putem Exclusive Resorts LLC, kluba za odmor čiji član možete postati samo ako uplatite 125.000 dolara.

Ekonomsko gledano, čini se da nema previše logike držati ovako raskošan smještaj držati podalje od potencijalnih korisnika, ali ovi apartmani uglavnom nikad nisu prazni. Hoteli naime, ne žele riskirati otkazivanja u posljednji trenutak bez naknade, a bogati gosti uglavnom nisu skloni mijenjanju planova u posljednji tren.

Iz tog razloga, JW Marriott Essex House u New Yorku i St. Regis u San Franciscu zahtijevaju da se njihovi penthouse apartmani rezerviraju putem e-pošte, što upraviteljima daje vremena da prikupe na vrijeme potražnju za apartmanima i naprave unaprijed raspored, prije no što se rezervacija i potvrdi. 

Hotelska soba | Author:

Naravno, tu je i vječno pitanje:"Što bi se dogodilo da se iznenada pojavi Beyonce?" Naravno, u svim luksuznim hotelima uvijek nekoliko luksuznih soba čeka slobodno za slučaj iznenadne situacije i dolaska VIP gostiju.

To ne moraju uvijek biti nužno slavne osobe. Mogu biti tzv. dobri potrošači. Recimo, u Las Vegasu u slavnom hotelu 'Cosmopolitan', na 21 Boulevardu, penthouse je nemoguće bukirati. Oni su na raspolaganju samo gostima koji u casinu troše milijune.

No, tajne sobe ne moraju biti nužno glamurozne i usjajene. Ponekad su to sobe koje služe za isprobavanje renovacije. Ponekad su doista to vrlo ružno uređene rupe.

Prema analitičarima turističke industrije Henry Harteveldt iz "Atmosphere Research Group" ove prostorije ponekad volumena ovećeg ormara su najčešće u starijim objektima iz vremena "Grand Hotela":

"Ti hoteli bili su izgrađeni da služe ljudima koji bi putovali s osobljem, poput osobnog batlera, sobarice ili sluškinje, koji bi bili smještani u takve sobe. "

Harteveldt kaže, dok su mnogi te skučene sobice spajali i rekonfigurirali u veće, neki su ih zadržali u rezervi. Tako one postoje u New Yorku u Hotelu Moxy na Times Squareu, koji je izgrađen 1907. godine kao Hotel Mills, i ima sobe površine 10-ak četvornih metara. 

Iznajmljuju se za 100 dolara na noć i zaista ih nema na web stranici. One se nude samo gostima Magic Hour bara na zadnjem katu, pa u dobrom društvu popiju koju čašicu previše.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.