Style
31083 prikaza

Titov luksuz: Maršal letio avionom kakav ima i Trump

interijer Titovog aviona
1/10
Screenshoot/Facebook
Dva identična i posebno preuređena zrakoplova koristio je šef bivše države na dalekim putovanjima

Boeing 727 jedan je od najčešćih zrakoplova na svijetu. Proizvedeno je gotovo dvije tisuće primjeraka tijekom nešto više od dva desetljeća, a posljednji komercijalni putnički let odradio je u siječnju ove godine. Kako je bio popularan u avio-kompanijama, tako je popularan i među privatnim vlasnicima. Vjerojatno i najpoznatiji današnji vlasnik je američki predsjednik Donald Trump, ali našim čitateljima je puno zanimljivija činjenica i da je Josip Broz Tito svojedobno koristio čak dva takva zrakoplova. Nosili su registarske oznake YU-AKH i YU-AKD, a njihova povijest je i više nego šarolika.

interijer Titovog aviona | Author: Screenshoot/Facebook Screenshoot/Facebook

Oba zrakoplova izrađena su 1975. godine da bi iste godine jugoslavenska vlada preuzela ih na korištenje. Službeno su bili dio Jugoslavenskog aerotransporta, ali su oba imali i civilni i vojni registarski broj. Kupljena su dva identična zrakoplova kako bi "jedinica" YU-AKH poletjela nekih pola sata prije dvojke noseći osoblje i opremu, ali i služeći kao izvidnica meteoroloških prilika. Tijekom leta su iz sigurnosnih razloga mijenjali raspored kako se ne bi znalo u kojoj je letjelici Tito. Barem tako tvrdi jedan od pilota "jedinice" Ozren Vukajlović u razgovoru za srpski Blic. 

Pogledajte galeriju.

1/10

Među posljednjim Titovim letovima bio je odlazak u Havanu krajem 1979. na samit Nesvrstanih gdje je, prema riječima uglednog američkog magazina Time, vodio veliku bitku s Fidelom Castrom za dušu samog pokreta. "Kad je Josip Broz Tito (87), veliki starac globalne neutralnosti, sišao iz Boeinga 727 u havanskoj zračnoj luci Jose Marti, kruto ga je zagrlio njegov domaćin, kubanski predsjednik Fidel Castro, neumorni pobornik import-export revolucije. Nije to bilo ni nalik prijateljskim zagrljajima kakve su dvojica vođa razmjenjivali u prošlosti. Sada su se spremali za žestoki obračun o smjeru i vodstvu pokreta", opisao je Time taj susret.

interijer Titovog aviona | Author: Screenshoot/Facebook Screenshoot/Facebook

Vukajlović kaže da je tijekom sastanka vrijeme bilo savršeno, ali na dan povratka počela je kiša.

"Ja na pisti, a kontrola leta kaže da ne postoje uvjeti za polijetanje. Onaj ispred zrakoplova odbija maknuti podmetače... Izađem iz zrakoplova, sam ih maknem, vratim se u kabinu i dam gas! Kotači mi dopola bili u vodi, ali poletim... Poslije pola sata zove me general Žutić, pilot “dvojke” sa Titom, i oni su poletjeli tako... A poslije nas nitko! Sve su delegacije idućih sedam dana ostale na Kubi", kaže Ozren Vukajlović.

interijer Titovog aviona | Author: Screenshoot/Facebook Screenshoot/Facebook

Ovih dana na internetu su isplivale fotografije interijera jednog od tih Boeinga. Posebno je zanimljivo da postoje kontradiktorne informacije. Naime, jedni govore da je riječ o interijeru zrakoplova dok ga je Tito koristio dok drugi govore da je riječ o fotografijama unutrašnjosti nakon Titove smrti. 

Zanimljivo je i pogledati kakav je luksuzni interijer bio u prethodnom Titovom zrakoplovu, DC-6B.

interijer Titovog aviona | Author: Screenshoot/Facebook Screenshoot/Facebook

Nakon smrti Tita, zrakoplovi prešli u vlasništvo Aviogenexa, da bi ih u drugoj polovici osamdesetih godina prošlog stoljeća kraće vrijeme koristila danska kompanija Sterling Airways. 

YU-AKD iznajmljen je 1998. godine makedonskom MAT-u, a kasnije ga je koristio Chanchangi Airlines. Jedno vrijeme letio je i za Cameroon AL te Lone Star Airways. Oba zrakoplova su, prema dostupnim podacima, 2006. godine prodana američkoj kompaniji Pennant Aviation. 

YU-AKH je 2004. godine trebao letjeti za indonežansku kompaniju Efata Papua na ruti od glavnog grada Jakarte do Papue, ali nije se tamo dugo zadržao i već mjesec dana kasnije je vraćen Aviogenexu

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar JenniferWE92
  JenniferWE92 18:01 03.Lipanj 2020.

  Bоk! Pоzivam vas u Sеx Club – w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

 • Avatar JenniferWE92
  JenniferWE92 16:43 03.Lipanj 2020.

  Jеstе li iкad prоbаli сybегsex? Dajmo večeгаs jednо drugоm zаdovoljstvo! –– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

 • Avatar JenniferWE92
  JenniferWE92 15:25 03.Lipanj 2020.

  Bоk! Molim vas, glasаjtе zа mоje еrotske fotоgгafijе nа mоjoj stranici ––– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m