Style
8224 prikaza

Vila s avionom: Ovo je najluđa kuća na svijetu

Kuća avion u Abuji
1/2
screenshot/youtube
Bilo je potrebno dva desetljeća da Said počne graditi ovu kuću, koju je obećao supruzi

Oblik koji najviše simbolizira ljubav nije srce već zrakoplov, barem ako pitate Lizu Jammal. Ova Nigerijka zamolila je supruga da joj izgradi kuću u obliku zrakoplova zato što je baš jako voljela putovati. A zrakoplovi su joj bili omiljeni način putovanja.

Istini za volju, trebalo je suprugu Saidu dva desetljeća da počne s gradnjom ove kuće. Počeo je 2002. godine, ali posao je sporo napredovao zato što je inzistirao na vlastoručnom radu, iako je i sam imao doista krcat raspored pa je često bio na poslovnom putu. "To je moja vlastita kuća. Ne žuri mi se", ispričao je za Washington Post 2002. godine.

Tada je otkrio da je počeo s gradnjom tridesetak metara dugog zrakoplova kako bi nagovorio suprugu da ostane što više kući, ali ona mu je samo uz osmijeh odgovorila da već planira svoje iduće putovanje.

Nekima se nije svidjelo da na brežuljku iznad Abuje niče vila, a pogotovo kad se pogleda koliko su male ostale kuće u gradu. Ali zato su drugi jako zadovoljni da je napokon netko donio dašak ekstravagancije u planski grad. Abuja je, naime, osnovana 1976. godine kao novi i uređeni glavni grad kompleksne nacije koja se često nalazila pred raspadom po etničkim ili vjerskim granicama. Od 1991. godine, Abuja je i službeno postala glavni grad, ali istovremeno je i najvažniji i najmanje važan grad u Nigeriji.

Čak ni u vrijeme nastanka reportaže Washington Posta, više od desetljeća nakon što je Abuja postala glavni grad, praktički niti jedan političar nije ostao preko vikenda u tom gradu. Svi su se žurili vratiti se kući pa bi subotom i nedjeljom ulice često zjapile prazne.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.