Tehno
146 prikaza

Intel predstavio Project Alloy: Virtualna stvarnost u novom ruhu

Intel
Intel
Intel je na developerskoj konferenciju predstavio novi uređaj za virtualnu stvarnost

Tijekom proteklih nekoliko godina virtualna stvarnost i proširena stvarnost postale su dio naše svakodnevice. No za većinu danas dostupnih tehnologija za virtualnu i proširenu stvarnost spajanje fizičkih, stvarnih pokreta i okruženja sa simuliranim virtualnim predmetima, okruženjima i radnjama predstavlja izazov. 

Intel je u utorak na vlastitoj developerskoj konferenciji otkrio kako oni vide virtualnu stvarnost, odnosno 'spojenu stvarnost', kako su je nazvali. Project Alloy je rješenje koje spaja virtualnu i proširenu stvarnost, a radi se o bežičnom uređaju koje u sebi ima sve potrebne sustave da bi nesmetano uživali u virtualnom iskustvu. To znači da su tu dovoljno snažni procesor i grafički čip te baterija, ali i 3D kamere s RealSense tehnologijom. Svi ti senzori omogućuju stapanje virtualnog svijeta sa stvarnim okruženjem. 

Intel | Author: Intel Intel

U demou koji su prikazali tako smo mogli vidjeti vlastitu ruku kako se mijenja pod virtualnim rendgenom, ali i kako vlastitim rukama možemo aktivirati predmete u igri. Kamere na uređaju mapiraju prostor u stvarnom vremenu, a Brian Krzanich iz Intela kaže da bi ovakav sustav trebao ukloniti brige onih oko kretanja u stvarnom svijetu i potencijalnih opasnih situacija. Uz to, nema potrebe ni za senzorima ili kontrolerima.

No, s druge strane, Alloy ne izgleda toliko precizno ili kvalitetno kao HTC Vive i njihov laserski sustav praćenja, ali predstavlja korak naprijed u mogućnostima. Gleda li se sam uređaj, on je ipak bliži Microsoftovu Hololensu po stapanju stvarnog i virtualnog, ali glavna razlika je u tome što se Hololens fokusira na ubacivanje virtualnih slika u stvarno okruženje, dok je ovdje donekle obrnuta situacija. Alloy bi sljedeće godine trebali ponuditi kao otvorenu platformu za proizvođače koji bi mogli proizvoditi vlastiti hardver i druga rješenja. 

Intel | Author: Intel Intel

Spojena stvarnost temelji se na pet novih tehnologija koje će uskoro biti dostupne razvojnim inženjerima, stvarateljima i izumiteljima.

Šest stupnjeva pokretljivosti

Spojena stvarnost prepoznavanjem stvarnog svijeta znatno povećava slobodu pokreta u 3D virtualnim prostorima. Drugim riječima, njezin su temelj tehnologije za prepoznavanje okruženja, zahvaljujući kojima se ne sudarate s predmetima u stvarnom svijetu dok jezdite onim virtualnim.

Integrirano praćenje

Spojena stvarnost smanjuje potrebu za složenim i skupim vanjskim senzorima koji pretvaraju stvarna okruženja u digitalne prikaze. To se postiže povezivanjem tehnologija za prepoznavanje okruženja, npr. kamera s tehnologijom Intel RealSense, s vašim slušalicama te drugim pametnim i povezanim uređajima. Rezultat će biti još veća popularnost, dostupnost i prenosivost doživljaja u virtualnoj i naglašenoj stvarnosti.

Prirodnije rukovanje

Misao vodilja spojene stvarnosti jest postići prirodniji način interakcije s virtualnim okruženjima i manipulacije njima jer ona vas oslobađa upravljača i kontrolera kojima obiluju današnji sustavi za virtualnu stvarnost te vam, zahvaljujući novim tehnologijama za prepoznavanje okruženja, omogućuje da uronite ruke (prave ruke) u simulirane doživljaje.

Nema više kabela

Spojena stvarnost "prekida vezu" te vam omogućuje da se potpuno oslobodite kabela kojima se povezuju konzole i upravljači. Naravno, oni najagresivniji, napredni igrači kojima je važna niska latencija ožičenih sustava i dalje će se koristiti njima, a ti će se sustavi i dalje poboljšavati i napredovati. No nama ostalima sada je na raspolaganju prilika za uživanje u virtualnim svjetovima na većim prostorima bez dosadnih kabela. Nema više grubog buđenja iz virtualne stvarnosti zato što ste stigli do kraja kabela.

Intel | Author: Intel Intel

Digitalizirani sadržaj iz stvarnog svijeta

Spojena stvarnost nije ograničena na računalno generirani sadržaj. Njome se stvarni fizički svijet u stvarnom vremenu uvodi u digitalni prostor, koji se zatim oblikuje računalnom snagom. Ograničenost na jednu perspektivu postala je prošlost: nove tehnologije, npr. Intelova tehnologija Replay za ponovljenu snimku u 360 stupnjeva, koriste kodirane videozapise i napredne kompozicijske algoritme prikupljene s mreže kamera kako bi digitalizirale čitave stadione i druge javne prostore – iz svih položaja, iz različitih perspektiva i uz napredne mogućnosti interakcije. To je prekretnica za čitavu kategoriju virtualne i naglašene stvarnosti. Vi birate doživljaj i vi upravljate sadržajem iz stvarnog svijeta na nove načine.

Da bi već danas mogli ponuditi istinski imerzivna računalna okruženja sutrašnjice, razvojni inženjeri, stvaratelji i izumitelji trebaju takve naprednije strojne i programske tehnologije za spojenu stvarnost. Zbog toga je Intel sklopio partnerstva s drugim vodećim tehnološkim tvrtkama kako bi omogućio zajedničko korištenje tehnologija kao što su Intel RealSense i Replay.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.