Tehno
545 prikaza

Delija: čini se da sve više gubimo bitku protiv cyberkriminala

Cyber kriminal
Željko Lukunić (PIXSELL)
U svijetu se riješi jako mali broj slučajeva upada i krađa na internetu, kaže naš forenzički istražitelj Damir Delija

Širenje interneta, koji u svijetu ima oko tri milijarde korisnika, dovodi do sve veće pojave cyberkriminala i terorizma. On je inteligentnim zločincima privlačan zbog anonimnosti i mogućnosti da se u isto vrijeme počini zločin na više mjesta. I dok su u SAD-u zločini preko tipkovnice top-tema godinama. u nas je cyberkiminal relativna novost, ali i stvarnost u kojoj živimo. Prošle je godine, prema sumnjama HNB-a, u internetskim napadima na banke “skinuto” s računa 1,8 milijuna kuna. 

Zaštitu u Hrvatskoj za takve slučajeve pruža Odjel za visokotehnološki kriminal MUP-a, čije policajce uče iz tvrke INsig2. Njihov stručnjak Damir Delija, prvi certificirani računalni forenzičar u Hrvatskoj, objasnio nam je kako se zaštititi od neželjenih napada putem interneta. 

- Digitalna forenzika je znanost koja prikuplja, čuva i dokumentira digitalne podatke. Forenzičare koristi policija u borbi protiv internetskog kriminala, ali i mnoge kompanije zbog industrijske špijunaže. U cijelom svijetu borba protiv cyberkriminala je u lošem stanju. - rekao je. Dodaje da on pomaže policiji u upravljanju softverom i gradnji infrastrukture zaštitnog mehanizma u borbi protiv cyberkriminala i neželjenih upada na internet. U borbi protiv napada na internetu važno je držati se osnovne sigurnosne higijene, kao kad se ljudi bore protiv bolesti. 

- U tzv. phishing napadima (mailovi koji izgledaju sigurni, ali kradu vam username i lozinku) i krađama identiteta najvažnije je ne skidati dokumente sa sumnjivih mjesta. Brza reakcija na prijetnje je najvažnija - zaključuje Delija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.