Tehno
5176 prikaza

15 najozloglašenijih hakera na svijetu

Hakeri
Thinkstock
Hakiraju sve – od običnih računala do sustava NASA-e

Zahvaljujući nekoliko hakerskih napada zadnjih godina koji su privukli veliku pažnju hakeri su postali jedna od popularnijih društvenih tema. Ne volimo ih naravno kada nam zagorčaju život, ali su zato stekli velike simpatije nakon hakiranja Sonyjevih e-mailova što je dovelo do niza skandala i ostavki. Grupa koja je zaintrigirala javnost su za sada još uvijek nepoznati hakeri koji su od 2013. iz sto banaka i financijskih institucija ukrali milijardu dolara, a o kojima se doznalo tek ovih dana.

Hakeri su na sebe skrenuli pažnju nakon što su prošle godine provalili u iCloud račune holivudskih zvijezda, poskidali njihove golišave fotografije i objavili ih na internetu.

Hakeri naravno imaju svoja imena, bilo da je riječ o pojedincu ili grupi, a ovo je 15 najozloglašenijih.

Adrian Lamo (The Homeless Hacker)

Za Lama se čulo nakon što je hakirao sustave New York Timesa, Googlea, Yahooa i Microsofta, nakon čega je uhićen 2003. Bio je poznat pod imenom The Homeless Hacker jer je napade izvodio iz kafića i knjižnica.

Jeanson James Ancheta (Resilient)

Ancheta je prvi haker koji je optužen zbog slanja ogromne količine spama i to na način da je prvo "rxbotom" zarazio oko 500.000 računala u cijeloj Americi, uključujući i računala američke vojske te ih iskoristio za hakerske napade. Takvu je uslugu počeo nuditi svojim klijentima, a uhićen je 2005. nakon što se ispostavilo da je jedan njegov klijent agent FBI-ja.

ASTRA

Haker poznat kao ASTRA nikada nije javno identificiran, ali se pretpostavlja da je riječ 58-godišnjem matematičaru koji je uhićen 2008. Grčke vlasti tvrde da je pet godina hakirao sustave avio kompanije Dassault. U tom periodu je ukrao informacije o oružanoj tehnologiji koju je kompanija razvijala za borbene zrakoplove i prodao te  informacije raznim zemljama.

Owen Thor Walker (AKILL)

Walker je vodio cijelu jednu hakersku mrežu koja je provalila u 1.3 milijuna računala i u bankovne račune s kojih je ukradeno više od 20 milijuna dolara. Imao je samo 17 godina kada je počeo s krađama.

Kevin Poulsen (Dark Dante)

Poulsen je prvi Amerikanac kojemu je zbog hakerskih napada zabranjen pristup internetu i računalima nakon što je pušten iz zatvora. Kasnih osamdesetih i ranih devedesetih Poulsen je hakirao telefonske linije. Postao je poznat nakon što je hakirao telefon radio postaje KIIS FM u Los Angelesu kako bi bio 102. pozivatelj jer je taj redni broj na nagradnoj igri osvojio Porschea. Bio je pet godina u zatvoru, a danas piše u Wiredu.

Albert Gonzalez (CumbaJohnny, Segvec, SoupNazi, KingChilli)

Gonzales je osnivač sajta shadowcrew.com koji je imao 4.000 članova. Članovi su mogli kupovati i prodavati ukradene bankovne račune i putovnice, vozačke dozvole, kreditne kartice, potvrde o rođenju, zdravstvene knjižice i mnoge druge dokumente. Između 2005. i 2007. ukrali su i prodali više od 170 milijuna kreditnih kartica, a kada je uhićen, Gonzales je bio vlasnik 15 lažnih bankovnih računa. Još uvijek služi zatvorsku kaznu i neće izaći do 2025.

Kevin Mitnick (The Condor, The Darkside Hacker)

Mitnick svoje hakerske zgode nikad nije nazivao hakiranjem, već društvenim inžinjeringom. Počeo je sa 15 godina i to tako da je hakirao sustav javnog autobusa u Los Angelesu, odnosno sustav poništavanja karata. Završio je zatvoru 1995., a do tada je već hakirao Nokiu, IBM, Motorolu i brojne druge kompanije. Osuđen je na 12 mjeseci, ali je stavljen u samicu jer je sudac smatrao da je preopasan i da preko telefona može doći do kodova za aktiviranje nuklearnih glava.

Jonathan James (c0mrade)

James je bio prvi osuđeni maloljetnih zbog hakiranja u SAD-u. Počeo je sa 15 godina hakirajući sustave institucija kao što je NASA i Ministarstva obrane. Ukrao je softvere u vrijednosti 1.7 milijuna dolara, a NASA je zbog njegovih upada morala sve svoje sustave zatvoriti na tri tjedna.

Vladimir Levin

Levinova priča podsjeća malo na Casino Royale. S trojicom prijatelja hakirao je bankovne račune Citibanka i na svoj račun prebacio 10.7 milijuna dolara. Sve je radio u svom stanu u Sankt Petersburgu i to ne koristeći se internetom već telekomunikacijskim vezama. Naime, prisluškivao je razgovore klijenata i zapisivao njihove PIN-ove koje su otkrivali u razgovorima. Banka je uspjela vratiti samo 400.000 dolara. Nakon što je proveo tri godine u zatvoru iz kojeg je izašao 2001. je nestao i ni danas se ne zna gdje se nalazi.

Gary McKinnon (Solo)

Solo je hakirao stotinjak servera američke vojske i NASA-e izmđeu 2001. i 2002. Američka vlada je potrošila skoro milijun dolara kako bi nadoknadila štetu koju je počinio, a sve je radio iz stana svoje djevojke u Londonu. Danas živi u Velikoj Britaniji.

Michael Calce (Mafiaboy)

Na prijelazu novog milenija pokrenuo je niz napada na Amazon, CNN, eBay, Yahoo i Dell. Potragu za njim osobno je naredio Bill Clinton i vrlo brzo je uhićen, te je dobio uvjetnu kaznu od osam mjeseci jer je bio maloljetan.

Matthew Bevan i Richard Pryce

Britanski hakerski duo 1994. je nekoliko tjedana bez prestanka napadao servere Pentagona. Presretali su tajne poruke američkih agenata koje su slali u Sjevernu Koreju, a Pentagonu je najveći problem bio to što nikako nisu mogli shvatiti napadaju li ih hakeri iz Sjeverne Koreje ili domaći. Uhićeni su godinu dana kasnije.

Syrian Electronic Army

Ovo je jedinstvena grupa koja se pojavila 2011. i podržavali su režim Bashara al-Assada. Iako se ne radi o previše sofisticiranoj grupi, napali su čitav niz visokoprofiliranih organizacija i stotine portala. 

Lizard Squad

Lizard Squad je najpoznatiji u gamerskih krugovima. Prošle godine su srušili igračku mrežu Playstationa i Xboxa, a osnovali su se u kolovozu 2014. Nekoliko su puta srušili Facebook i Instargram, te u međuvremenu zaprijetili da će objaviti gole fotografije Taylor Swift. Do sada su uhićena dva člana ove grupe.

Anonymous

Možda najbolja hakerska grupa koja se ikada pojavila. Osnovali su se 2003. na 4chanu, a do 2008. su se uglavnom zafrkavali i trolali, a nakon toga su krenuli s organiziranim napadima na financijske i političke institucije. No, prva meta prije sedam godina bila im je Scijentološka crkva.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.