Tehno
57 prikaza

Dežurni geek odgovara: 10 najčešće postavljanih pitanja o cloudu

Čuvanje podataka na internetu
Thinkstock
Usluge u oblaku/cloudu su jedan od misterioznih pojmova koji vas najviše muči, o čemu svjedoči veliki broj klikova na naše teme o cloudu

Hrvatske tvrtke trebaju napredna rješenja kako bi bila konkurentna na tržištu, a pogotovo na tržištu Europske unije. Kada se kao poduzeće nađete u situaciji da morate modernizirati svoje poslovanje kako biste postali konkurentniji na tržištu, često se nađete u škripcu jer nemate koga pitati o novim terminima, novim uslugama i tehnologijama koje vam se nude.

Kako piše BizIT, usluge u oblaku/cloudu su jedan od misterioznih pojmova koji vas najviše muči, o čemu svjedoči veliki broj klikova na naše teme o cloudu. Stoga, kako bismo razjasnili većinu nedoumica oko korištenja usluga u cloudu pripremili smo vam popis najčešće postavljanih pitanja, kao i odgovore na njih:

1. Što je oblak/cloud?

“Oblak” ili “Cloud” je popularan termin za računalne usluge utemeljene na webu koje se hostiraju izvan vaše tvrtke. Kada koristite usluge utemeljene na oblaku, vaša IT infrastruktura smještena je izvan vaše tvrtke ili ustanove te je održava (hostira) netko drugi. A to se razlikuje od situacije kada su usluge smještene na poslužitelju u vašoj kući ili tvrtki (lokalno) koji sami održavate.

Mnoge usluge koje svakodnevno koristite nalaze se u oblaku: od e-pošte do mobilnog bankarstva i servisa za pohranu fotografija na internetu. Budući da se ta infrastruktura nalazi na internetu, odnosno “u oblaku”, možete joj pristupiti doslovno odasvud, s računala, tableta, pametnog telefona ili nekog drugog mobilnog uređaja povezanog s internetom.

2. Koje su prednosti korištenja cloud usluga?

Premještanje IT rješenja u Cloud treba vidjeti kao veliku prednost koju donosi tehnologija te koja smanjuje kapitalnu investiciju, pa tako i mala poduzeća imaju pristup naprednim rješenjima koja su donedavno bila dostupna isključivo onim velikima. Korištenjem usluga u cloudu dolazi do rasterećenja operativnih zahvata, bolje raspoređenosti zaduženja te informiranosti zaposlenika čime se izravno utječe na kvalitetu upravljanja i zadovoljstvo zaposlenika.

3. Moram li cloud uslugu koristiti na određenoj lokaciji?

Ne, jedna od prednosti Cloud usluga su što često nema nikakve instalacije na terenu te usluzi možete pristupiti sami s bilo koje lokacije. Sa posla, od kuće ili bilo gdje drugdje kada ste u pokretu.

4. Mogu li koristiti cloud uslugu u inozemstvu?

Naravno da možete, putem bilo kojeg pružatelja internet usluga te bilo gdje u svijetu. [:)]

5. Što mi je potrebno za korištenje cloud usluga?

Za korištenje većine usluga u oblaku potrebno je osigurati uređaj (računalo, pametni telefon, tabletno računalo) i internetsku vezu.

Cijeli članak pročitajte na BizIT-u.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.