Tehno
138 prikaza

Digitalni kineski zid blokirao je i svog kreatora Binxinga

Kinezi
Wikipedia
Tvorac kineskog firewalla osramotio se pred velikom publikom kada je morao koristiti VPN kako bi zaobišao firewall

Putujete li u Kinu, možete zaboraviti web stranice koje inače redovito posjećujete. Kina provodi jaku cenzuru online sadržaja i blokira neke od najpopularnijih zapadnih stranica među kojima i internetske divove poput Facebooka, Twittera i Googlea

Ako ste turist u Kini, postoji mogućnost da ćete odsjesti u hotelu koji ne blokira sadržaj, a Fejsu ili Gmailu moći ćete pristupiti i ako imate američku sim karticu i uključen roaming. No, za stanovnike Kine online sadržaj je ograničen i kontroliran. Naravno, postoje načini kako zaobići cenzuru, no to donosi svoje rizike.

Kineska vlada, koju kontrolira Komunistička stranka Kine, odlučna je u kontroliranju dostupnog online sadržaja. Zato su kreirali firewall ili Great Firewall of China (Veliki kineski vatrozid), kako bi blokirali pristup zapadnim stranicama. Njegov autor, Fang Binxing, više je puta opravdavao ovakav potez rekavši da je cenzura "prirodan fenomen diljem svijeta" te "normalna reakcija na nešto novo i nepoznato". 

No, nedavno je Binxing postao predmet ismijavanja diljem zapadnog svijeta kada mu je tijekom jednog predavanja odbijen pristup korejskoj stranici. Ironično, Binxing je pred punom dvoranom pokušao zaobići zaštitu koristeći VPN, što mnogi Kinezi koriste kako bi zaobišli cenzuru. 

Nije ovo prvi put da je omraženi Kinez predmet smijeha. Prije pet godina bio je 'žrtva' incidenta kada je žena nezadovoljna online cenzurom bacila cipelu na njega. Moguće da je željela rekreirati slavni Bush-cipela trenutak. 

Fang Binxing je inače član Komunističke stranke Kine i vrlo omražena osoba u svojoj državi van političkih krugova. Tehnologija koju njegov firewall koristi blokira mnoge popularne stranice poput Facebooka, Twittera i Google, ali i pretrage pojmova koji bi mogli naškoditi Komunističkoj stranci poput masakra studenata na Tiananmenu 1989. godine ili upletenosti kineskih političara u financijske malverzacije povezane s Panama papers skandalom. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.