Tehno
1791 prikaza

Dubai gradi najveću solarku na svijetu

Solarni paneli u parku Mohammed Bin Rashid
1/6
Screenshot/Youtube
Najveći izazov u gradnji ovih velikih postrojenja je neprijateljska klima, posebno pustinjska prašina

U čast velikog vladara Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma, duboko u pustinji oko Dubaija, gradi se veliki solarni park nazvan njegovim imenom. Osam godina raste ovaj veliki park, a satelitske snimke pokazuju u kakvim golemim razmjerima nastaje. Kad bude završen trebao bi strujom napajati oko 1,3 milijuna domova, smanjiti emisiju ugljika za oko 6,5 milijuna tona godišnje. A cijena ulaganja, prava sitnica, je 13,6 milijardi dolara. 

Njegova izgradnja najavljena je 2012. godine, a završetak bi trebao biti 2030. godine. Do sada su završene prve dvije faze i 2,3 milijuna panela sa kapacitetom od 213 megavata. Započela je i treća faza, koja se planira završiti do 2020. godine, i u kojoj će se dodati još tri milijuna panela i dodatnih 800 megavata, piše CNN. 

Ovaj ambiciozni projekt postaje još i zahtjevniji, jer se gradi i u visinu.

Prije godine dana započela je gradnja onoga što nazivaju najvišim solarnim tornjem na svijetu (CSP). Koristit će i zrcala, heliostat, optičku spravu koja s jednim, najčešće ravnim zrcalom prati gibanje Sunca i sunčevu svjetlost odbija na odabrano mjesto. Koristit će ih kako bi zagrijali protok rastaljenih soli. Toplina se koristi za napajanje parnih turbina koje proizvode električnu energiju.

"Skladištenje termalne energije 10 je puta jeftinije je od skladištenja električne energije. I tako ta tehnologija dobiva prednost", kaže prof. Christos Markides sa Imperial College London.

U nastavku pogledajte galeriju.

1/6

CSP tako zapravo može proizvoditi struju i bez sunca i tijekom noći. Moći će uskladištiti 15 sati topline i omogućuje napajanje 24 sata dnevno. Kad se u potpunosti završi bit će visok 260 metara i okružen sa 70.000 heliostata. Uz toranj u toj fazi bit će dodani i novi paneli koji će moći proizvesti 850 megavata struje. I tako pomalo do željenih 5000 megavata. 

Solarni paneli u parku Mohammed Bin Rashid | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
I bez ostvarenja tog velikog cilja, ovaj se solarni park nalazi jako visoko na listi sličnih parkova u svijetu. Trenutačno se najvećim smatra solarni park u Ningxia, Kini, sa snagom od 1547 megavata. Indijska solarna farma Ladakh trebali bi proizvesti oko 3000 megavata kada bude završena 2023. godine.

Najveći izazov u gradnji ovih velikih postrojenja je neprijateljska klima, posebno pustinjska prašina. 

"Prašina predstavlja jako veliki izazov, jer se skuplja na modulima i smanjuje snagu koju oni generiraju. Zato će se koristiti i robotski sistem čišćenja koji je sposoban cijelu tvornicu očistiti u jako kratkom vremenu", kažu iz Dubai Energy and Water Authority (DEWA). 

Umjetni otoci Svijet u Dubaiju Srce Europe Life Arapi grade novu Europu tešku pet milijardi dolara

Markides naglašava kako je jako važan faktor i temperatura, solarna fotonaponska energija degradira se brže ako postoje temperaturne promjene između npr. vrlo hladne i vrlo vruće. U Dubaiju temperature preko ljeta mogu ići iznad 40 stupnjeva, a tijekom noći spustiti se na deset stupnjeva. 

Strategija je da se do 2030. godine 25 posto energije nabavlja iz čistih izvora, a 75 posto nje do 2050. godine, a tako bi se moglo osigurati i 42.000 megavata struje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.