Tehno
411 prikaza

Fordovi 'bionički' radnici: Odijela za nadljudsku snagu

Fordovi bionički radnici
1/4
Rebecca Cook
Testiraju egzoskelet koji im omogućuje da rade s puno manje naprezanja

Roboti su u brojnim tvornicama zamijenili ljude, ali mehanički egzoskelet kakav sada testira Ford mogao bi radnicima omogućiti da funkcioniraju kao bionički ljudi, ali pritom i da smanje štetne fizičke posljedice milijuna istih radnji koje su obavili kroz godine, piše Reuters.

Američki proizvođač automobila u dvije tvornice će testirati EksoVest egzoskelet kojeg kompanija Ekso razvija već nekoliko godina. On se oblači poput prsluka i trebao bi pomoći u smanjenju ozljeda, ali i povećanju produktivnosti.

Fordovi bionički radnici | Author: Rebecca Cook Rebecca Cook

Lagani prsluk pomaže radnicima kako bi držali do 6,8 kilograma teži teret po ruci pomoću mehaničkih aktuatora koji na sebe preuzimaju stres sa ramena. U praksi radnik se osjeća kao da nosi prazan ruksak, ali on mu omogućuje da ispruženo ispred sebe drži ključ i to bez naprezanja i ograničenja.

Jedan od radnika koji testiraju odijelo je Paul Collins (51) koji radi na postavljanju dijelova na podvozje Forda Focua i C-Maxa i zbog toga mora oko milijun puta godišnje podići ruke iznad sebe. Otkad nosi odijelo, kaže da ne mora stavljati obloge na vrat do četiri puta tjedno te da nakon posla još ima energije.

Fordovi bionički radnici | Author: Rebecca Cook Rebecca Cook

Russ Angold iz kompanije Ekso kaže da je cilj ovakvog testa i da se radnici naviknu na tehnologiju prije prelaska na motorizirana odijela koja će im pomoći s podizanjem i prenošenjem tereta. "Zamisao je da pokažemo kako ovo nije znanstvena fantastika, već stvarnost i da ima stvarnu vrijednost", rekao je Angold. Ford godinama istražuje kako smanjiti broj ozljeda radnika, a ovo je najnoviji način. Kompanija je od 2005. za 83 posto smanjila broj ozljeda i nezogda, no ramena su i dalje glavni izvor ozljeda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.