Tehno
6559 prikaza

Kraj problema na cesti: Nove gume se samoobnavljaju

Automobilska guma
Pixabay
Uslijed puknuća gume vrlo se lako čak i gine, iznenadit će vas tko proizvodi najviše guma

Puknute gume možda su stvar prošlosti zahvaljujući izumu skupine znanstvenika sa Sveučilišta Harvard koji su izradili čvrste automobilske gume sposobne samoobnoviti se nakon pucanja u vožnji. Hibridna gumba koju su razvili istraživači u Školi za inženjerstvo i primijenjene znanosti John A. Paulson (SEAS) pod pritiskom ispuca, ali ne poput obične gume. Napukline su povezane vlaknastima snopovima koji apsorbiraju i raspodijele udarac na cijelu gumu kako bi se spriječilo potencijalno katastrofalno puknuće.

Kada pritisak padne, hibridna guma vraća se u prvotni oblik. "Ako se pojavi rez na gumi, ona neće morati odmah biti promijenjena. Umjesto toga, guma će se 'samoizliječiti' u vožnji, što dovoljno vremena da se izbjegne dramatična šteta", kaže Jinrong Wu, jedan od izumitelja koji je radio na projektu. Znanstvenici su postigli hibridnu gumu kombinirajući polimere koji čine gumu na način na koji to do sada nije bilo moguće. Tehnologija će se moći primijeniti na široku paletu gumenih proizvoda.

Popravak auta TAJNA INDUSTRIJE Znanost Nije bez razloga - evo zašto su gume uvijek crne

Sveučilište Harvard podnijelo je zahtjev za patentiranje, ali nije još jasno kada će hibridna guma u proizvodnju. Ovakav proizvod puno bi značio vozačima diljem svijeta. Prema seriji istraživanja koja su proteklih godina proizvođači guma provodili po SAD-u, u svom vozačkim stažu bušenje gume u vožnji doživjelo je tri četvrtine vozača. S mijenjanjem automobilske gume bi na kraj bilo u stanju izaći 60 posto vozača, ali bi ih samo 40 posto to bilo dovoljno sigurno da bi ih učinilo kako spada.

Dovoljno dobro da ne bi po svaku cijenu tražili nekog da to učini umjesto njih. Također, u 90 posto slučaja kad pukne guma riječ je o predmetima od 5 milimetara i manjima koji su probili gumu. O automobilskim gumama vozači u pravilu ne znaju puno. Primjerice, da je prirodna boja gume bijela, da su s mijenjanjem guma posebno nevješti mladi vozači, odnosno da su stariji vozači – i muškarci i žene – oni koji to znaju, te da je najveći svjetski proizvođač guma Lego koji ih godišnje proizvede više od 300 milijuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.