Tehno
54 prikaza

Googleu promakla talibanska aplikacija - bila dostupna tri dana

Teroristi
Thinkstock

Google je objavio u ponedjeljak da su sa svoje online trgovine maknuli talibansku aplikaciju kojom su teroristi htjeli širiti svoju propagandu.

Aplikacija Alemarah bila je dostupna od petka i ljudima je omogućila pristup raznim izjavama i video sadržaju Talibana. 

No, samo dan kasnije više se nije mogla skinuti. Glasnogovornik Talibana Zabihullah Mujahid prvo je rekao da su je uklonili zbog tehničkih problema, no BBC javlja da je Google taj koji ju je skinuo jer krši pravila o promicanju govora mržnje, nasilja i ilegalnih aktivnosti. Mujahid je za AFP rekao da njihov tehnološki odjel radi i na verziji aplikacije na farsi jeziku. 

No, ova aplikacija podiže i pitanja oko procesa provjere aplikacija u Googleu, koji se oslanja na ljude i algoritam, piše TechCrunch. Pitanje je koliko su temeljiti u testiranju aplikacije bili Googleovi ljudi koji su dopustili uopće da se ona objavi. 

Dok su nekoć bili smatrani za obične nasilnike bez ikakvog obrazovanja i Talibani su, poput ISIL-a, razvili pravi PR odjel koji koristi nove tehnologije kako bi svoju poruku poslali što većem broju ljudi. 

Prava suprotnost stanju u Afganistanu s kraja '90-ih, kada su oni kontrolirali zemlju. Tada su gotovo svi elektronički uređaji bili protuzakoniti i "neislamski", a fotografije nečeg živog također su bile ilegalne. Samo posjedovanje videorekordera moglo je ljude koštati bičevanja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.