Tehno
5841 prikaza

Ludo: Ovo je najprometnije raskrižje na svijetu

Prijelaz Shibuya u Tokiju
1/4
John Walton/Press Association/PIXSELL
Poznato raskrižje ima deset prometnih traka, a njegova slava ostala je zabilježena u brojnim filmskim hitovima

Svakog dana tim raskrižjem prođe na tisuće pješaka. Svjetski poznato raskrižje Shibuya u Tokiju pravi je simbol kontroliranog kaosa velikog grada. 10  prometnih traka i pet glavnih pješačkih staza okruženi su neonskim zgradama u srcu Tokija.

Osim što svakodnevno služi za prijelaz, na ovoj lokaciji organizira se i doček Nove godine, ali i proslava Noći vještica, koja je posljednjih godina postala sve popularnija u Japanu.

Prometna petlja Neviđeno Life Najgora petlja na svijetu - izgubit ćete se bez navigacije

Uz raskrižje nalazi se stanica Shinjuku, jedna od najprometnijih željezničkih stanica na svijetu i ona koju je nemoguće zaobići tijekom posjeta Tokiju. Raskrižje se može vidjeti i u mnogo filmova poput The Fast and The Furious, Lost in Translation, itd. 

Modeli ga koriste kao modnu pistu, a bez obzira na neko događanje na toj lokaciji, raskrižje će i dalje ostati funkcionalno. Bez obzira na broj ljudi nikada neće biti tako jako zagušeno, a vozila hitne pomoći lako će se kroz njega probiti, piše CNN.  

Svaki dan se na njemu nešto mijenja, posebno video panoi, a i priprema se za OI 2020. godine. 

Pas koji je vjerno čekao svog vlasnika

Mogu se čuti i audio i video informacije, kao što su prognoza vremena, i slično. U toj velikoj gužvi može biti zbunjujuće, no tu je i spomenik koji je poznat svima. Onaj lojalnog psa Hachika, akite, koji je vjerno čekao povratak svog vlasnika s posla na toj stanici tijekom 20-ih. Kada je Hidesaburō Ueno nenadano umro, Hachiko je i dalje nastavio čekati, svakog dana, gotovo desetljeće.

Njegova vrsta jako je popularna a on je poznat kao vjerni pas. Bio je živ i prisutan tijekom otkrivanja spomenika 1932. godine, a trenutačni spomenik je remake iz 1984. godine. 

Najpopularnije mjesto s kojeg se mogu napraviti dobre panoramske fotografije je trgovački centar Magnet, te platforma točno iznad raskrižja, koja je otvorena od 11 ujutro do 11 navečer. Ulaz je besplatan. Opremljena je sa kamerom koja se za malo naknadu može sinkronizirati sa pametnim telefonom posjetitelja i s njom napraviti selfije.

Ima još nekoliko lokacija s najboljim pogledom na raskrižje kao što je Shibuya Likarie zgrada, u kojoj se nalaze uredi, trgovine i kazališta.

Japansko more Potonuo Znanost Misteriozno nestao otok - nitko nije ni primijetio

Nekoliko blokova od glavnog prijelaze pogled sa 11 kata zgrade pruža se i na željezničku stanicu. Platforma je otvorena za posjetitelje a toj gradskoj vrevi dodaje i još jedna moment, vlakove.

Shibuya Excel Hotel Tokio zauzima najviše mjesta na prijelazu, i ima pogled na njegov svaki kutak. Službeno, otvoren je samo za goste hotela, ali s obzirom na popularnost, dozvoljen je i posjetiteljima hotelskih restorana na 25. katu.

Ubrzo će sve to pasti u sjenu Shibuya Skyja, nebodera na 47 katova. Bit će najveći u Shibuyi i na krovu imati platformu otvorenu 360 stupnjeva, s koje će se moći vidjeti cijelo područje, ali i imat će dobar pogled na raskrižje. 

Sigurno će biti velika atrakcija kada se otvori u rujnu ove godine. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.