Tehno
447 prikaza

Mediji prije sto godina predvidjeli: Tehnologija će nas otuđiti

Mobitel
Pixabay
Tehnologija je uvijek imala svoje protivnike, pa tako i tehnologija kojom se olakšava komunikacija na daljinu

Moderna tehnologija uništava naše društvo jer nitko više ne komunicira licem u lice, rekli bi neki protivnici novih načina komunikacija.

Takvi strahovi traju barem čitavo jedno stoljeće. Objavljena prije 110 godina, ilustracija iz londonskog magazina Punch daje zabrinjavajuća predviđanja iduće godina. Prikazani su muškarac i žena koji sjede jedno pored drugog u slavnom londonskom Hyde parku. Umjesto međusobnog razgovora, oboje su previše zauzeti svojim novim spravicama. 

"Ove dvije osobe ne razgovaraju međusobno. Dama prima neke lascivne poruke, a gospodin rezultate utrka", piše u napomeni ispod ilustracije.

Vizije budućnosti stare 100 godina | Author: Public Domain Public Domain

U našem dobu kada se svi, i mladi i stari, žale na nedostatak komunikacije licem u lice nekadašnje prigovaranje opet postaje relevantno.

Puno bolje predviđanje objavljeno je u jednom još ranijem izdanju. Objavljeno krajem 1878., s predviđanjima za iduću godinu, prikazuje Edisonov Telefonoskop. Ilustrator je razmišljao o novoj spravi američkog izumitelja Thomasa Edisona i učinilo mu se da bi Edison mogao raditi na spravi koja prenosi i sliku i zvuk.

Crtež prikazuje dvoje roditelja koji razgovaraju s djecom putem sprave koja omogućuje i telefonski razgovor, a istovremeno omogućuje sugovornicima da se gledaju. 

Vizije budućnosti stare 100 godina | Author: Public Domain Public Domain

Opis crteža gotovo zapanjujuće točno opisuje što se događa sa sve više obitelji u modernom dobu. "Svake večeri otac i majka namjeste električnu cameru obscuru i radosno popričaju s djecom preko žice", stoji u opisu.

Tehnologija možda i izaziva određenu dozu anksioznosti zato što preuzima dio ljudske komunikacije, ali sve veći broj putnika zrakoplovima pokazuje da čuda moderne tehnologije omogućuju komunikaciju sa suprotnih strana svijeta. 

I dok samo Facebook ima gotovo dvije milijarde korisnika, sami se lako možemo uvjeriti da se ljudi i dalje susreću uživo, piše QZ.com.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.