Tehno
923 prikaza

Našao je investitore: Plaćanje na webu više neće biti isto

Mark Zuckerberg, šef Facebooka
1/2
Niall Carson/Press Association/PIXSELL
Novi veliki projekt Facebooka vjerojatno će u potpunosti izmijeniti način plaćanja na internetu

Facebook je dobio podršku velikih tehnoloških kompanija za razvoj svoje kriptovalute. Među njima su Visa Inc., Mastercard Inc., PayPal Holdings Inc. i Uber Technologies Inc. Kompanije će uložiti oko 10 milijuna dolara svaka u konzorciji koji će upravljati Librom, novim digitalnim novčićem. 

Uložena sredstva iskoristit će se za razvoj novca, koji će biti vezan uz državne valute kako bi se izbjegla previranja na tržištu koja su ostavile traga na drugim kriptovalutama. 

Nedavno smo pisali kako je riječ o projektu na kojem Facebook radi u tajnosti već više do godinu dana. Plan im je prikupiti milijardu dolara. Trebao bi to biti novac koji će korisnici Facebooka moći slati jedan drugom i kupovati stvari preko ove društvene mreže, ali i drugdje u bespućima interneta, piše The Wall Street Journal. 

Cameron Winklevoss Novo tržište Tehno Povratak zloglasnih blizanaca koji su skoro uništili Facebook

Pregovori sa drugim zainteresiranima se nastavljaju, tako da bi uskoro moglo doći i do promjena u sastavu konzorcija. 

Bitcoin se rodio prije više do desetljeća no rijetko ga se koristi, posebno ne u nekim transakcijama. Facebook bi to mogao primijeniti, s obzirom kako imaju bazu od 2,4 milijarde aktivnih korisnika mjesečno, koji vrlo lako prihvaćaju sve što im oni ponude. 

Oni koji su upoznati s ovim tajnim projektom kažu kako još nije u potpunosti poznato na koji će način taj sustav funkcionirati. Neki se brinu da će se i ovaj valuta koristiti za pranje novca i financiranje terorističkih organizacija, što je tradicionalni problem svih kriptovaluta. 

Facebook neće direktno kontrolirati novac, a niti će to činiti članovi konzorcija, poznati pod nazivom Libra Association. Neki će biti "čvorovi" u sistemu i verificirati transakcije i čuvati zabilješke o njima, i tako kreirati potpuno novu mrežu plaćanja. 

Facebook Moćni korisnici Tehno Čak ni Zuckerberg ne zna kako će Facebook izgledati 2020.

U projektu će sudjelovati i Stripe Inc., Booking.com te MercadoLibre Inc.

Odvajanje te mreže od Facebook platforme omogućit će im da bolje upravljaju problemima, ako i kada do njih dođe, što je velika prednost u trenucima problema sa privatnošću. Ali sigurno je da će Facebook, kao razvojni motor, imati utjecaja u cijelom sistemu. 

Bilo je samo pitanje vremena kada će se Facebook uključiti u ovu igru, a kartične kompanije strahovale su od tog trenutka, jer će se najvjerojatnije kreirati način plaćanja koji će njih izbaciti iz sustava. Ako i sami sudjeluju u razvoju ovog projekta moći će pratiti razvoj njihove ambicije iz prvog reda, a i podijeliti dio kolača ako projekt bude uspješan, izazove veliki odaziv potrošača. 

Svoju bi valutu Facebook i službeno trebao predstaviti sljedećeg tjedna. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.