Tehno
932 prikaza

Novi kraljevi YouTubea dolaze iz Indije

Oko u kojem se zrcali logo YouTubea
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
T-Series i njezini sestrinski kanali sada imaju preko 4 milijarde pregleda mjesečno, što znači da su apsolutni broj jedan globalno

PewDiePie šest je godina bio najpopularniji YouTube kanal, ali njegovoj je eri došao kraj jer ga je "prešao" indijski glazbeni kanal T-Series.

Trebalo se to još dogoditi u listopadu no zahvaljujući kampanji od obožavatelja kontroverznog YouTubera zadržao je status kanala s najviše obožavatelja.

PewDiePie, čije je pravo ime Felix Kjellberg, čak je pozvao šefa Tesle i SpaceX-a, Elona Muska, da gostuje u segmentu popularno nazvanom Meme Review.

Uspon T-Series pokazao se kao vrlo kontroverzan jer ga neki vide kao odraz sve veće komercijalizacije YouTubea proteklih godina.

Kritičari kažu da je platforma za dijeljenje videa okrenula leđa neovisnim kreatorima, a okrenuo se velikim korporacijama koji generiraju prihod.

"Nevjerojatno je vidjeti kako medijske kompanije kao T-Series cvatu na ovoj platformi. Dok YouTube nastavlja biti temeljna platforma za influencere PewDiePie, medijske kompanije su zbilja uprle u platformu", kaže Denis Crushell iz analitičke kompanije Tubular Labs za Independent.

YouTube PREDAJA Ekonomix YouTube Premium 'popušio': Zgazile ga reklame

"T-Series i njezini sestrinski kanali sada imaju preko 4 milijarde pregleda mjesečno, što znači da su apsolutni broj jedan globalno".

Tu se mora pridodati važan faktor indijskog online rasta i razvoja, koji sada broji oko pola milijarde korisnika u državi.

Kjellberg, iako je motivirao obožavatelje, kaže kako mu ne smeta indijski kanal.

"Zbilja me ne interesira T-Series, najozbiljnije, ali mislim da YouTube sve više plovi korporativnim vodama. A kad nestane one "veze" koju korisnici vole, to će im se obiti o glavu", kaže.

Oba kanala sada imaju više od 89 milijuna pretplatnika, a najave su kako bi T-Series trebao prijeći 100 milijuna do lipnja.

Preuzimanje dolazi tri dana nakon što je terorist na Novom Zelandu, prije pokolja u džamiji, pozvao na praćenje PewDiePie.

Kjellberg kaže da je zgrožen spominjanjem svog imena od strane pucača te da u petak ništa nije objavio iz poštovanja prema "žrtvama i njihovim obiteljima".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.